- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић: Навијам да и ДФ буде део процеса формирања Владе /видео/

© REUTERS / STEVO VASILJEVICДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Председник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић казао је након састанка са представницима Демократског фронта да је став ДФ-а да би вољели да се конституише влада у оквиру парламентарне већине, да има ограничен рок, и да нека питања као избори буду третирана као приоритетна.
"С ДФ-ом као и увијек врло угодан састанак. Представили смо магистрални правац и приоритете мањинске владе. Они су рекли да су то примили к знању и да ће се огласити. Нагласили су неке важне ставке, као што је попис становништва који би требало да буде до краја године. У разговорима учествује 70 од 81 посланика", рекао је Абазовић.
Казао је да је јуче упутио позив и лидеру Демократа Алекси Бечићу, али да се из те партије нису оглашавли.
"Још једном их позивам да седнемо за сто. То не значи да се морамо договорити, али упућујемо ту поруку. Ако одбијају дијалог, то је њихов легитиман став. Разговарало се са свима искључујући ДПС, али није проблем ни да се с њима обави разговор", казао је Абазовић.
Не би, како је навео, имали ништа против да људи попут посланика Демократа Драгана Краповића и Зденке Поповић буду министри.
Очекује да предсједник државе Мило Ђукановић одржи консултације са свима. "Све што се сад дешава је узалудно губљење времена. Очекујем да предсједник уради то што прије. Мислим да постоји озбиљна већина за формирање владе. Навијам да и ДФ буде дио тог процеса. Не могу да кажем да ће то бити, али волио бих", казао је он.
Абазовић је навео и да се разговарало са лидером Демоса Миодрагом Лекићем, Покретом за промјене... "Реалније би било да се формира нека већина, него да се не формира. Крајњи циљ је да владу подржи 49 посланика или више. Ако не буде, то није деблокирајуће за процесе."
Казао је да одгађање локалних избора није било на дневном реду разговора и да то није нико помињао.
Абазовић је рекао да су наводи о броју ресора у домену спекулација. "Прво неко треба да добије мандат, да би представио структуру. Све остало је у домену спекулација. Мој апел је да потпуно то занемаре."
Мандић је прије двије ноћи рекао да не жели да учествује у новој влади, али да би његов политички савез требало.
Из коалиције "Црно на бијело", која је за излазак из политичке кризе у јануару предложила формат мањинске владе, тада су казали да у таквој влади не би било мјеста за ДФ и Демократску партију социјалиста (ДПС), али да би вољели да добију подршку свих политичких субјеката.
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
РЕГИОН
Мандић: Нећу бити у новој влади, али у њој треба да буду аутентични представници српског народа
Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
РЕГИОН
Ако Абазовић буде премијер, СНП тражи место председника парламента
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала