Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стјуарт Пич на Косову: С Куртијем разговарао о дијалогу Београда и Приштине /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзасланик Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарт Пич
Изасланик Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарт Пич - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Специјалним изасланик Велике Британије за Западни Балкан, Стјуарт Пич данас је у разговору са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем изразио спремност да помогне у дијалогу Београда и Приштине, преносе приштински медији.
Трајни мир, дугорочна стабилност и регионална безбедност биле су теме састанка Куртија и Пича, јавља Репортери.
Том приликом Курти је захвалио на помоћи и подршци Уједињеног Краљевства пре, током и после рата, као и у процесу једностраног проглашења косовске независности.
"Уједињено Краљевство је битан партнер Косова за развој и очување безбедности“, рекао је Курти поздрављајући именовање изасланика Пича као "исправан потез који ће допринети политичком процесу на Западном Балкану“.
Истакао је да је посвећеност одржавању и развоју односа са Уједињеним Краљевством мост за продубљивање сарадње у области инвестиција, као и културне и људске сарадње.
"Будућност Косова је у НАТО и Европској унији, а улога Уједињеног Краљевства у убрзавању интеграције Косова у НАТО је централна. Следећи и неопходан корак је чланство Косова у НАТО програму Партнерство за мир, процесу који доноси стабилност читавом региону“, нагласио је премијер.
Пич је похвалио односе такозваног Косова и Уједињеног Краљевства и изразио спремност за продубљивање сарадње, посебно у области владавине права и безбедности.
Курти је обавестио британског изасланика о започетим реформама, истичући посвећеност привремених институција у Приштини економском развоју, реформи правосуђа и добром управљању.
"Влада Косово је ангажована у процесу дијалога, али тај процес мора да буде принципијелан, да се поштује равноправност странака и да се схвати да су крајњи корисници грађани, а не политичари“, рекао је премијер Курти и поновио да територијални интегритет, суверенитет, функционисање државе, уставност и законитост остају нетакнути.
На основу свог дугогодишњег искуства у региону Западног Балкана, изасланик Пич је изразио спремност да помогне у процесу дијалога, преноси портал косово онлајн.
Изасланик Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарт Пич - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СРБИЈА
Специјални британски изасланик открио шта је рекао званичницима у Србији, обратио се и на српском
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала