- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Влада Србије ограничила цену горива

CC0 / Пиксабеј / Бензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Србије данас је усвојила Уредбу о ограничењу висине цена нафтних деривата којом је прописано да максимална малопродајна цена Евро дизела и Евро премијума БМБ 95 износи 179, односно 171 динар по литру.
У саопштењу после седнице владе, наводи се да је то учињено како би се спречио већи поремећај и очувао животни стандард становништва, с обзиром на то да је у претходном периоду забележен раст цена ових деривата, а што је директно утицало на повећање цена свих других роба и услуга.

Нова помоћ од 100 евра за младе у јуну

На седници је усвојен и Предлог закона о допунама Закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије ковида-19.
Овим допунама се регулише питање исплате додатне новчане помоћи младима између навршених 16 и 29 година старости, а који ће у јуну добити по додатних 100 евра у динарској противвредности.
Сви млади, држављани Републике Србије који у тренутку пријаве имају између навршених 16 и 29 година, пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту, а нису добили новац у јануару (било да се нису пријавили или нису задовољавали прописане услове), моћи ће да се пријаве за 100 евра новчане подршке у периоду од 16. до 31. маја 2022. године.
Са друге стране, млади који су почетком фебруара већ добили по 100 евра новчане подршке, неће поново морати да се пријављују, јер ће им она бити аутоматски исплаћена.
По завршетку пријаве, у јуну ће почети исплата 100 евра у динарској противвредности по званичном средњем курсу динара према евру који утврђује Народна банка Србије на дан ступања на снагу предложених законских измена. Пријава ће бити електронска, на порталу Управе за трезор.

Посао за 1.000 дипломаца медицинских факултета

Усвојен је и Закључак о сагласности да Министарство здравља предузме све мере из своје надлежности с циљем запошљавања 1.000 дипломаца медицинских факултета у здравственим установама у Републици Србији и тиме омогући несметано, ефикасно, континуирано и свима доступно пружање потребне здравствене заштите.
Ово запошљавање односи се на дефицитарне гране медицине и у складу је са кадровским плановима здравствених установа и Републичког фонда за здравствено осигурање, наводи се у саопштењу.
На основу анализе Института за јавно здравље Републике Србије „Др Милан Јовановић – Батут“ утврђено је да у здравственом систему Србије недостаје више од 1.000 доктора медицине, а анализа потреба за здравственом заштитом становништва у условима пандемије вируса корона показала је да је неопходан број доктора медицине за ефикасно и квалитетно функционисање здравственог система значајно већи, посебно у болницама у унутрашњости земље.

Програм дигитализације у здравственом систему

На седници је усвојен Програм дигитализације у здравственом систему Републике Србије за период 2022–2026. године како би се добило повезано, ефикасно здравство и унапредио квалитет здравствене заштите међусобним повезивањем здравствених установа модерним софтверским решењима. На тај начин омогућиће се брза и безбеднa размена података у електронском облику и доношење одлука базираних на подацима.
Циљеви Програма дигитализације у здравственом систему укључују успостављање нових технолошких решења која ће омогућити безбедан приступ подацима у државном и приватном сектору, истраживање и развој коришћењем података, развој и употребу вештачке интелигенције, унапређење информационо-технолошке инфраструктуре у здравству и олакшати грађанима приступ подацима и здравственој заштити.
Такође, усвојена је и Уредба о одржавању и унапређењу Државног центра за управљање и чување података, којом се успоставља законодавни оквир за коришћење Дата центра од стране државне управе и локалне самоуправе, али и комерцијалних корисника, док је део ресурса доступан научно-технолошким парковима и стартаповима.
Дата центар представља сигурну локацију за чување резервних копија података и апликација, чиме ће се обезбеђује сигурност и континуитет у пружању електронских услуга и омогућава централизован развој појединачних и дељених електронских сервиса органа јавне управе.
Влада је донела одлуке о стицању статуса института од националног значаја за три београдска института, и то Института за физику, Института за хемију, технологију и металургију и Института друштвених наука.
Новчанице у еврима - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Више од милион младих пријавило се за новчану помоћ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала