- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Берни Сандерс позвао Конгрес: Узмите у обзир услове Русије, спречите рат у Европи

CC0 / Unsplash / Потенцијални председнички кандидат демократа на изборима у САД Берни Сандерс
Потенцијални председнички кандидат демократа на изборима у САД Берни Сандерс - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Бивши кандидат за председника САД и сенатор Берни Сандерс позвао је администрацију у Вашингтону да учини све што је могуће како би се криза око Украјине решила дипломатским путем на условима који би били прихватљиви и Русији, као и да тај приступ не треба сматрати знаком слабости или „смирења“.
Као један од разлога настанка ове кризе, која би, како је оценио, могла да се претвори у најтежи оружани конфликт од Другог светског рата, назвао је управо проширење сарадње Украјине са САД и Западном Европом у области безбедности која обухвата и потенцијално чланство те бивше совјетске републике у НАТО.

„Колеге, никада не смемо да заборавимо у какве страхоте би могао да се претвори тај рат у региону и у обавези смо да учинимо све што је у нашој моћи како бисмо постигли реалистично решење прихватљиво за све стране, како за Украјину, тако и за Русију, али и за САД и Европу. Морамо да спречимо оно што би могао бити најгори европски рат од Другог светског рата“, казао је Сандерс у обраћању америчком Конгресу.

Он је позвао амерички естабилшмент да узме у обзир ставове америчких противника иако то у Вашингтону, како тврди, није баш популарно и „политички коректно“.
Сандерс је посебно цитирао речи бившег министра одбране Вилијама Перија, који је у интервјуу признао да значајан део одговорности за погоршање односа између Руске Федерације и Запада сносе саме Сједињене Државе јер је НАТО одмах након распада СССР-а прекршио договор и кренуо да се шири на исток.
Не оспоравајући право држава на самосталну спољну политику Сандерс је позвао и Украјину и њене западне покровитеље да направе „мудар“ избор, да извагају све позитивне и негативне последице потенцијалне кризе.
„Чињеница је да би проширење сарадње САД и Украјине у сфери безбедности вероватно могло да има озбиљне последице за обе стране“, додао је.
Он је као алтернативу навео примере Финске, Шведске и Аустрије које су одабрале да буду војно неутралне и да не приступе Алијанси, што им је свеједно омогућило да постану веома успешне демократске државе.
Сандерс је назвао лицемерним и то што САД не признају принципе поделе на сфере утицаја подсетивши на Монроову доктрину која подразумева да је целокупан амерички континент „затворен за мешање других држава“.

„Да ли неко мисли да САД не би ништа рекле да, на пример, Мексико или Куба, или било која држава Централне и Латинске Америке, пожеле да формирају војни савез са противником Америке Мислите ли да би чланови Конгреса устали и рекли да је Мексико суверена земља и да има право да ради шта хоће“? Чисто сумњам “, додао је Сандерс.

Председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
СВЕТ
Бајден: Американци, напустите Украјину, нећу слати војнике по вас /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала