Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Годфри: САД имају јасан став о дијалогу Београда и Приштине, мој наследник неће бити „лош полицајац“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЕнтони Годфри
Ентони Годфри - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Одлазећи амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри изјавио је да је током његовог мандата у Београду било тешких тренутака и разговора, као и да је, када је било време за то, преносио оштре поруке Влади Србије. Како је навео, његов наследник неће бити „лош полицајац“.
Годфри је рекао да током дијалога Београда и Приштине трајни договор морају постићи преговарачке стране и да се он не може наметнути споља. Навео је да Америка има јасан став да је без решења кроз преговоре, без нормализације односа Београда и Приштине, Србији блокиран пут ка чланству у Европској унији.
САД снажно подржавају дијалог под окриљем ЕУ, рекао је Годфри и додао да је заједничка посета изасланика САД и ЕУ Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака требало да буде симболичан потез који показује подршку САД том процесу.
„Сједињене Државе сматрају да се трајан договор између Београда и Приштине најбоље може постићи међусобним признањем, али смо и свесни да трајни договор морају постићи саме стране у преговорима“, рекао је Годфри.
Договор се, додао је, не може наметнути споља и мора бити нешто што људи прихватају.
„Ако се две стране договоре о нечему што није пуно успостављање дипломатских односа и постизање компромиса, сигуран сам да ће Вашингтон то поздравити. Волели бисмо да видимо остваривање краткорочних циљева који се тичу спровођења Бриселског споразума, враћања за преговарачки сто и састанка лидера са господином Лајчаком“, рекао је Годфри за РТС.
На констатацију да већина људи у Србији верује да Сједињене Државе увек стају на страну косовских Албанаца, Годфри одговара да „многе људе у Приштини љути што Сједињене Државе превише стају на страну Београда“.
„Љути их што Србија брзо напредује, посебно економски. Повећане економске интеграције, које представљају напредак за све, помоћи ће обема странама да схвате да има важнијих питања од политике“, истакао је Годфри.
Говорећи о свом наследнику и да ли ће Србија добити „лошег полицајца“, Годфри је казао:
„Важно је да сваки дипломата разуме културу и окружење у које је постављен. Надам се да сам ја у томе успео. Кад је о ‘лошем полицајцу’ реч, не, никако, мислим да добијате једног од најискуснијих и најпоштованијих америчких дипломата ако Сенат то потврди“.
Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СРБИЈА
Опроштајна порука америчког амбасадора: Годфри објавио снимак „Моја Србија“ /видео/
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала