- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Конвој слободе“ и поред забране кренуо ка Бриселу, оклопна возила на прилазу Паризу /видео, фото/

© AP Photo / Laurent CiprianiКонвој возила упутио се на протест у Паризу
Конвој возила упутио се на протест у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
И поред званичне забране одржавања „Конвоја слободе“ на територији Брисела, неколико стотина возила упутило се из Бретање у Француској пут Париза у намери да 14. фебруара стигну у седиште ЕУ институција и блокирају га у знак протеста против мера уведених због вируса корона.
По угледу на покрет канадских камионџија, демонстранти у ЕУ намеравају да камионима, камперима и аутомобилима блокирају прво Париз, а затим и Брисел, и тако искажу незадовољство због увођења епидемиолошких мера, али и цене горива у Европи.
Након слика блокада из Канаде, власти Париза и Брисела су у четвртак објавиле забрану оваквих скупова и поручиле демонстрантима да могу да протестују, али без блокирања саобраћаја.
Белгијска полиција је распоређена на граници према Француској како би предупредила улазак конвоја, а власти напомињу да због непостојања организације протеста, активности и руте демонстраната прати преко друштвених мрежа.
Учесници протеста, међутим, најављују да их забрана неће омести у намери да, како су поручили, преплаве Брисел са више локација.
Градоначелник Брисела Филип Клоз каже да белгијска престоница не може да буде талац демонстраната и упозорава на чврсту реакцију полиције и власти у самом граду, али и у целом региону Брисела.
„Могу да дођу и демонстрирају, али не возилима и не камионима. Нећемо толерисати то што блокирају цео главни град“, навео је Клоз.

Полиција на прилазима Париза покушава да спречи блокаду

Хиљаде полицајаца, оклопних транспортера и камиона са воденим топовима мобилисано је у Француској како би зауставили конвоје возача, који планирају да се окупе у Паризу на протесту због рестриктивних ковид мера.
© AP Photo / Laurent CiprianiУчесници протеста поручују да их забрана неће омести у намери да преплаве Брисел.
Конвој возила упутио се на протест у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Учесници протеста поручују да их забрана неће омести у намери да преплаве Брисел.
Контролни пунктови постављени су на наплатним рампама прилазних путева ка Паризу, док су баријере постављене широм центра главног града Француске, уочи скупова који су планирани за викенд.
Током вечерњег шпица полиција је почела да проверава документа возача на различитим улазима у центар града, а више од 7.000 полицајаца биће мобилисано у наредна 72 сата, наводи Ројтерс.
Премијер Жан Кастекс упозорио је демонстранте да не покушавају да заустављају саобраћај у Паризу.
„Протестовање је уставно право. Блокирање других то није“, рекао је он за ТВ Франс 2, пренео је Танјуг.
Протест камионџија у Канади - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
СВЕТ
Како су камионџије промениле Канаду — за свега две недеље
Протест канадских камионџија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
СВЕТ
Камионџије блокирале и главни гранични прелаз између Канаде и Америке /видео, фото/
Канадске камионџије, уз подршку грађана, возе у колони до Отаве, протестујући против ковид мера - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
СВЕТ
Како су камионџије уздрмале Канаду: У борбу крећу и колеге из Аустралије, Новог Зеланда, Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала