- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Напето у Канади: Власти спремне да физички уклоне протест камионџија

© AP Photo / John Woods/The Canadian PressПротест камионџија у Канади и блокада граничног прелаза са САД због обавезне вакцинације
Протест камионџија у Канади и блокада граничног прелаза са САД због обавезне вакцинације - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Власти Канаде најавиле су да је полиција спремна да физички уклони демонстранте, камионџије који се противе обавезној вакцинацији и већ данима држе у блокади саобраћај на путу који повезује канадску покрајину Онтарио са САД.
Камионџије већ четврти дан држе у блокади саобраћај ка Канади на мосту Амбасадор који повезује Виндзор, Онтарио, са Детроитом ометајући проток ауто-делова и других производа између две земље, преноси Ројтерс.
Полиција у близини моста Амбасадор почела је да ангажује додатне снаге, саопштио је Дру Дилкенс градоначелник Виндзора у Онтарију, који се граничи са Детроитом.
„Ако демонстранти не оду, мораћемо да кренемо напред. Ако то значи њихово физичко уклањање, ми смо спремни да то урадимо", рекао је Дилкенс.
Дилкенс је касније на конференцији за новинаре навео да настоји да то питање реши мирним путем и да обезбеди да нико не буде повређен.
Америчке власти су се припремиле за могућност сличних протеста широм САД, а власти у Паризу и Белгији су забраниле блокаде путева.
Мост Амбасадор је најпрометнији америчко-канадски гранични прелаз, преко кога се одвија 25 одсто укупне трговине две земље, па се последице блокаде све више осећају.
Форд је саопштио да је његова фабрика мотора у Виндзору у Онтарију поново отворена у четвртак након што је затворена у среду због недостатка делова. Али, његова фабрика за монтажу компаније у Оквилу близу Торонта, ради смањеним капацитетом, навео је Форд.
Џенерал моторс је отказао другу смену у среду и прву смену у четвртак у својој фабрици СУВ средње величине изван Лансинга у Мичигену.
Тојота је саопштила да неће моћи да производи ништа у три канадске фабрике до краја недеље због несташице делова. Она је за то окривила поремећаје у ланцу снабдевања, временске прилике и проблеме повезане са пандемијом, али су гашења уследила само неколико дана након што је блокада почела у понедељак.
Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је да сарађује са локалним властима како би урадили оно што је неопходно да се прекине блокада моста.
„Блокада штети обичним Канађанима, било да се ради о ценама у продавницама, изгубљеним или обустављеним пословима, или поремећеним ланцима снабдевања. Ово причињава штету заједницама широм земље“, рекао је Трудо новинарима, наводи Ројтерс.
Полиција у Отави је обећала да ће спровести строжу акцију како би окончала протест у центру града, где се налазе владине зграде, зграда парламента и резиденција канадског премијера Џастина Трудоа, преноси Танјуг.
Протест канадских камионџија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
СВЕТ
Камионџије блокирале и главни гранични прелаз између Канаде и Америке /видео, фото/
Канадске камионџије, уз подршку грађана, возе у колони до Отаве, протестујући против ковид мера - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
СВЕТ
Како су камионџије уздрмале Канаду: У борбу крећу и колеге из Аустралије, Новог Зеланда, Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала