- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Објављен први број филмског часописа "Видимо се у биоскопу"

© Ђорђе БајићЧасопис "Видимо се у биоскопу"
Часопис Видимо се у биоскопу - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Из штампе је изашао први број часописа "Видимо се у биоскопу" који је настао у окриљу Мреже киноприказивача Србије и уз подршку Филмског центра Србије. Реч је о јединственом филмском часопису који је усредсређен на репертоарски српски филм и на нова остварења домаћих аутора.
У првом броју, поред осврта на филмове који су у биоскопску дистрибуцију ушли на самом крају 2021. године ("Келти" и "Није лоше бити човек"), налазе се и најаве актуелних филмова: "Златни дечко", "Потреба за мржњом", "Јазавац пред судом" и "Пролећна песма".
У првом броју часописа "Видимо се у биоскопу" могу се прочитати и текстови о српским филмовима који ускоро улазе у биоскопску дистрибуцију ("Лето када сам научила да летим", "Било једном у Србији") и/или који ће своје националне премијере имати на предстојећем 50. ФЕСТ-у ("Страхиња Бановић", "Мрак", "Хероји").
Први број садржи и кратке најаве мањинских српских копродукција које у дистрибуцију улазе у првој трећини 2022. године ("Сутон", "Плави цвет", "После зиме"), интервјуе са редитељком Милицом Томовић (поводом филма "Клети") и глумицом Михаелом Стаменковић (поводом филма "Пролећна песма"), као и извештај с прве конференције Мреже киноприказивача Србије која је одржана на Мећавнику од 3. до 5. децембра 2021. године.
Часопис "Видимо се у биоскопу" има 24 стране у колору и покренут је на иницијативу Бобана Стефановића, председника Управног одбора Мреже киноприказивача Србије.
Уредници Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић у уводној речи првог броја истичу да је намера редакције да часопис "Видимо се у биоскопу" постане незаобилазни водич кроз савремени српски филм и да у њему, на једном месту, будући гледаоци могу да се упознају са новим насловима и актуелном биоскопском понудом.
Часопис је штампан у тиражу од 3.000 примерака, а дизајнирала га је Невена Чаворовић.
"Видимо се у биоскопу" ће излазити три пута годишње (бројеви ће обухватати период јануар-април, јун-август и септембар-децембар) и биће бесплатно доступан у објектима биоскопа и културних центара који су део Мреже киноприказивача Србије.
У Београду су то Арт биоскоп "Коларац" и Центар за културу "Влада Дивљан".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала