- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Састанак Шојгуа и Воласа: Односи Москве и Лондона равни нули

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Ниво руско-британских односа је равни нули, неопходно је обуставити даљу ескалацију ситуације у односима Русије и НАТО, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на почетку разговора са својим британским колегом Беном Воласом, који борави у званичној посети Москви.

„Ово је наш први сусрет у последњих неколико година. Нажалост ниво наше сарадње је скоро нулти, а ускоро би могао и да буде негативан иако то не бисмо желели. Надамо се да ћемо имати прилику да попричамо о најважнијим питањима без икаквих ескалација тензија и подизања температуре у односима Русије са земљама-чланицама Алијансе, а посебно са Великом Британијом имајући у виду наше историјско искуство и сарадњу“, рекао је.

Како је рекао, сведоци смо да се све више обраћа пажња на питања која би, према мишљењу Москве, могла да се решавају сасвим мирно путем дијалога, без икаквих претњи санкцијама.
„Мисли да је и у енглеском, као и у руском речнику, понестало израза који би могли да опишу ове санкције. Катастрофалне, запањујуће, разарајуће... Много разних речи ту има“, нагласио је.
Шојгу је оценио да је уочи сусрета пажљиво прочитао изјаве британског министра и његових колега, те је констатовао да се у свакој од њих провлаче претње санкцијама.
„Не бих желео бих да наш данашњи разговор буде наставак тог интервјуа“, закључио је Шојгу.
Британски министар изјавио је да је спреман да са Шојгуом дискутује о актуелним питањима безбедности с циљем ублажавања напетости.
„Ми као министри одбране треба да будемо одлучни како бисмо се борили против одсуства безбедности у нашем свету. Надам се да ваше данашње излагање представља нови почетак у односима који су били практично на нули. Можемо да решимо неколико питања које сте покренули у уводном излагању“, рекао је Волас.
Министар је рекао и да је спреман да разговара о питањима које је у децембру прошле године покренула руска страна а тичу се гаранција безбедности.
„Можемо да покушамо да идемо напред, да решимо питања уз помоћ дипломатије и другим мерама, као и и јачањем поверења“, истакао је он.
Волас је захвалио Шојгуу за спремност да се састане са њим у нестабилном времену које „не доноси корист нашим народима, нити уклања такве претње и изазове као што је тероризам“.
Навео је да очекује да са руским колегом разговара о Украјини, Авганистану, борби против тероризма и другим питањима од узајамног интереса.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
РУСИЈА
Британски министар одбране стиже у Москву: Циљ посете – запретити Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала