- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Захтев Украјине да појаснимо војне активности је неоснован

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Москва је путем канала за комуникацију ОЕБС-а добила захтев Кијева да „појасни необичну војну активност“, потврдио је Спутњику извор из Министарства спољних послова Русије.
„Не сматрамо да је то оправдано, с обзиром да активност није необична и не даје основа за спровођење механизма за смањење војне опасности по Бечком документу из 2011. године о мерама за јачање поверења и безбедности“, рекао је саговорник.
Москва види захтев Кијева као маневар који одвлачи пажњу од „сопствене и необичне војне активности“ и свакодневних гранатирања Донбаса.
Москва ће ускоро дати одговор на украјински захтев, закључио је саговорник.
Раније је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба саопштио да је Русији послат захтев да достави детаљна појашњења у вези са војним активностима поред граница са Украјином и на Криму и додао да Русија има 48 сати да достави информације.
Подсетимо, Бечки документ закључен је 1991. године под окриљем ОЕБС-а у циљу сарадње Русије и НАТО у сфери безбедности. Од дана потписивања, документ је неколико пута обнављан. Он садржи основне механизме спречавања војних инцидената у Европи, као и правила информисања о војним вежбама.
Бечки документ од 2011. године је усмерен на јачање националне безбедности и поверења међу земљама. У складу са документом, државе сваке године размењују информације о војним снагама и основним системима наоружања, планирању одбране и војним буџетима. Документ предвиђа консултације у вези са „необичним војним активностима“ и опасним инцидентима.
Украјинско питање и преговори са Западом
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Од 2014. године земље НАТО-а, предвођене Сједињеним Америчким Државама, испоручују оружје Украјини и обучавају њену војску, што директно крши Минске споразуме и негативно утиче на решавање ситуације у Донбасу. Осим Американаца, у испорукама вредним милијарде долара учествују Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Литванија, Чешка, Бугарска, Румунија и Естонија.
Државна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
РУСИЈА
Кијев: Русија има 48 сати да достави појашњења о војним активностима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала