https://sputnikportal.rs/20220211/sta-moze-da-se-desi-ako-stalno-jedete-ovsenu-kasu-1133981734.html
Шта може да се деси ако стално једете овсену кашу
Шта може да се деси ако стално једете овсену кашу
Sputnik Србија
Овсена каша је релативно од скора стекла популарност код нас. Овсене пахуљице од којих се прави каша су хранљива житарица која има много предности. Међутим... 11.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-11T21:39+0100
2022-02-11T21:39+0100
2022-02-11T21:47+0100
друштво
друштво
стил живота
магазин
исхрана
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/04/1133981739_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_1dd8a02adf26b8e265215654066f34f8.jpg
Међу његовим предностима је пре свега богатство протеинима и влакнима, поред здравих масти, гвожђа, цинка, магнезијума и фосфора, заједно са витаминима Б комплекса, детаљно наводи сајт „Органик фектс“. Међутим, ова храна има и такозване нежељене ефекте, пре свега за за особе са целијакијом због присуства глутена. Осим тога, ако се конзумира у прекомерној количини, ова намирница може изазвати несаницу или убрзан рад срца, па је неопходно регулисати њену употребу код особа које се лече од ових стања. Такође се препоручује избегавање конзумација овса код особа са сметњама у дигестивном тракту, са компликацијама у једњаку, желуцу и цревима, јер одлагање процеса варења ове намирнице може да доведе до зачепљења црева. Овсена каша може да изазове гасове и надимање, тако да је потребан процес прилагођавања овој житарици, наводи портал „Медлајн плус“. Да би се побољшали њени позитивни ефекти, препоручује се свакодневно конзумирање овса од целог зрна са најмање 3,6 грама растворљивих влакана и за оне који имају проблема са глутеном бирати производе којима на амбалажи пише да га не садрже.
https://sputnikportal.rs/20211024/ruski-lekari-savetuju-izbacite-instant-kase-musli-i-smuti-za-dorucak--oni-su-najstetniji-1130942824.html
https://sputnikportal.rs/20220130/namirnice-koje-imaju-vise-kalcijuma-od-mleka-1133792443.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/04/1133981739_217:0:1920:1277_1920x0_80_0_0_9dcb2f472692f914a4b6553e5fa6de7b.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин, исхрана
друштво, стил живота, магазин, исхрана
Шта може да се деси ако стално једете овсену кашу
21:39 11.02.2022 (Освежено: 21:47 11.02.2022) Овсена каша је релативно од скора стекла популарност код нас. Овсене пахуљице од којих се прави каша су хранљива житарица која има много предности. Међутим, превише овса или оног лошег квалитета у исхрани такође носи одређене ризике.
Међу његовим предностима је пре свега богатство протеинима и влакнима, поред здравих масти, гвожђа, цинка, магнезијума и фосфора, заједно са витаминима Б комплекса, детаљно
наводи сајт „Органик фектс“.
Међутим, ова храна има и такозване нежељене ефекте, пре свега за за особе са целијакијом због присуства глутена.
Осим тога, ако се конзумира у прекомерној количини, ова намирница може изазвати несаницу или убрзан рад срца, па је неопходно регулисати њену употребу код особа које се лече од ових стања.
Такође се препоручује избегавање конзумација овса код особа са сметњама у дигестивном тракту, са компликацијама у једњаку, желуцу и цревима, јер одлагање процеса варења ове намирнице може да доведе до зачепљења црева.
Овсена каша може да изазове гасове и надимање, тако да је потребан процес прилагођавања овој житарици, наводи портал „Медлајн плус“. Да би се побољшали њени позитивни ефекти, препоручује се свакодневно конзумирање овса од целог зрна са најмање 3,6 грама растворљивих влакана и за оне који имају проблема са глутеном бирати производе којима на амбалажи пише да га не садрже.