- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Влада Црне Горе са Миловом странком договорена, преговори са бившом већином форма или — фарса

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Иако је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић казао да би он желио да дође до договора у досадашњој парламентарној већини око нове владе, али да припадници Демократске Црне Горе не желе да комуницирају са УРА и Дританом Абазовићем, тако да ДФ покушава да помогне, а мало ко у Црној Гори вјерује да ће до помирења доћи.
Извјесније је да ће се формирати мањинска влада, него да ће, сада већ бивша парламентарна већина, постићи некакав договор.

Преговори личе на фарсу

Професор Саво Марковић каже за Спутњик да од почетка сматра да је договорена мањинска влада, а да су преговори унутар бивше парламентарне већине фарса.
„Ти преговори служе само да се позиционирају партије према будућој мањинској влади и да се пилатовски оперу руке пред народом. Волио бих да ме пракса демантује наредних дана, али мислим да нема ништа ни од формирања техничке владе која би, што би било најпоштеније, припремила изборе. Мањинска влада која је направљена уз помоћ страних амбасада или уз помоћ дијела државе Црне Горе, сада је мање битно, биће формирана, у то сам потпуно увјерен. Чак предвиђам да ће ова влада, мањинска, да одради пун мандат до 2024. године, да би завршила послове због којих је формирана. Дакле, угрожен је Темељни уговор са СПЦ, организовање пописа…“, каже за Спутњик Марковић.
И аналитичар Предраг Дрецун процјењује за Спутњик да је формирање мањинске владе извјесно, да нема ништа од фингираних преговора.
„Само ће бити интересантно посматрати понашање ДФ-а у будућем времену и његов однос према тој новој мањинској влади“, каже Дрецун.

Демократе већ у кампањи

Биљана Матијашевић, новинарка новина „Вијести“ истиче за Спутњик да „како сада ствари стоје, изгледа да је већ договорена влада између дијела парламентарне већине и ДПС-а“.

„Преговори који су вођени ове седмице су само формалност. Мањинска влада је већ договорена, уз подршку ДПС-а. Постоји и опција да неке позиције у влади добију умјереније струје унутар ДФ-а, као што је ПЗП, или неки људи који нијесу чланови ДФ-а, али су им блиски“, каже Матијашевић.

Што се тиче демократа, сматрам да је угашена свака „нада“ за договор када је ГП УРА подржала смјену Алексе Бечића са мјеста предсједника Скупштине Црне Горе.
„Демократе су већ кренуле у кампању за ванредне изборе, који ако не буду ове, биће сигурно сљедеће године. Већ се сада види да је могућа коалиција демократа и будуће партије министара Спајића и Милатовића, који су популарни код дијела грађана, првенствено због програма ’Европа сад‘ и повећања плата“, каже Матијашевић за Спутњик.
Предсједник УРА Дритан Абазовић јуче је разговарао са лидерима ДФ-а Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем, али разговору није присуствовао трећи лидер тог покрета Небојша Медојевић, предсједник Покрета за промјене.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала