- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски наложио да се снаге територијалне одбране повећају на два милиона људи

© Sputnik / СтрингерЗграда Владе Украјине у Кијеву
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски наложио је да се снаге територијалне одбране повећају до цифре од два милиона људи, рекао је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Алексеј Данилов.
Подсетимо, Закон о основама националног отпора ступио је на снагу 1. јануара.
„Сада смо обавезни да максимално повећамо број војника који ће се бавити питањем територијалне одбране ... број припадника територијалне одбране треба да буде два милиона грађана наше земље који ће бити спремни да је бране ако то буде потребно“, рекао је Данилов.

Нећемо враћати Донбас војним путем

Данилов је рекао и да Кијев не планира да „поврати“ Донбас војним путем јер ће то довести до великог броја жртава.
Према његовим речима, Русија сада износи бесмислице о томе како ће Украјина наводно војним путем враћати Доњецк и Луганск.
„Не можемо то да урадимо јер смо одговорни за цивилно становништво које се тамо налази. Ако би војска сада кренула у офанзиву, замислите колико цивила може да погине у таквој операцији. За нас је људски живот највреднији. Да ли ће се Доњецк и Луганск вратити под окриље Украјине? Хоће. Да ли ће се вратити Крим? Хоће. То је само питање времена. Током читавог постојања Украјине никога нисмо нападали , али ни своје нећемо дати. Наши војници ће штитити нашу земљу. Снага и средстава имамо довољно“, рекао је он.
Данилов је рекао и да нема основа за евакуацију тајних докумената из Кијева.
Поводом писања америчког листа „Вашингтон пост“ који је, позивајући се на неименоване изворе, објавио да украјинска обавештајна служба склања тајну документацију и опрему из Кијева на „безбедна места“ на западу земље, Данилов каже да за сада основе за тако нешто нема.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала