- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка наложила већини својих дипломата у Кијеву да хитно напусте Украјину

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Украјине
Заставе САД и Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Америчке власти наложиле су да већина службеника амбасаде САД који се и даље налазе у Украјини одмах напусти земљу, саопштио је високи званичник администрације Сједињених Америчких Држава.

„Не затварамо амбасаду (у Кијеву) и не обустављамо њен рад“, прецизирао је званичник.

Он је истакао да америчка амбасада у Кијеву обуставља пружање већине конзуларних услуга, а да ће „ограничен број хитних конзуларних услуга пружати из Лавова“.
„Део особља ће бити измештен у Лавов из безбедносних разлога. Нећу улазити у детаље колико људи ће бити у Лавову, а колико ће остати у Кијеву“, рекао је високи званичник америчког Стејт департмента.
Како је саопштила америчка амбасада у Украјини, Стејт департмент је наложио да „због сталних вести о гомилању руске војске на граници са Украјином“ Кијев напусте дипломате које не обављају важне функције.

„Амбасада ће задржати мање конзуларно присуство у Лавову у циљу решавања хитних случајева, али неће моћи да пружа услуге везане за пасоше, визе или обичне конзуларне услуге“, истиче се у саопштењу на Твитеру.

Амерички држављани који се налазе у Украјини моћи ће да се обрате дипломатски представништвима САД у суседним земљама ради редовних конзуларних услуга, прецизирао је представник америчке администрације.
Већина запослених у америчкој амбасади у Украјини вратиће се у САД, одакле ће многи наставити да раде на питањима везаним за Украјину.
Високи званичник такође је саопштио да због „непредвидљивости ситуације“ Стејт департмент смањује и количину тајне опреме и документације у амбасади у Украјини.
Како је објаснио, дипломатске мисије САД, према инструкцијама, задржавају минималну количину опреме и документације, неопходне за нормалан рад.
„Предузимамо одговарајуће мере у случају непредвиђених околности, као што смо то и раније радили у сличним околностима“, рекао је он.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
РУСИЈА
Немачка смањује број дипломата у Кијеву и премешта конзулат из Доњецка у Лавов
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала