- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Да ли је топла или хладна кафа боља за здравље

CC0 / Pixabay/Engin_Akyurt / Кафа, ратлук и вода
Кафа, ратлук и вода - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Већина нас се ујутру разбуђује уз кафу, неки од нас воле одмах са шпорета да је сркну, док други пију искључиво хладну кафу. Која је разлика између топле и хладне кафе и шта је бољи избор за здравље.
Широм света годишње се ужива у преко 400 милијарди шољица кафе. Испијање кафе доноси те мале ритуале који чине да се осећамо добро, да предахнемо или да се уз кафу испричамо са пријатељима.
Једна студија је открила да кафа подстиче осећања љубазности, пријатељства и среће.
Сматра се да зрна кафе садрже витамине Б, калијум, рибофлавин и око хиљаду различитих биљних једињења. Кафа је такође одличан извор антиоксиданата. Али, да ли сте се питали да ли има разлике између топле и хладне кафе?

Припрема је кључна за здравију кафу

Постоји више начина да направите ледену кафу. Хладни напитак се прави са хладном водом за нижу киселост. Ледена кафа има тенденцију да буде мање кисела и нежнија за ваш пробавни систем.
Због мање киселости, хладна кафа може да помогне уколико имате стомачни рефлукс или неки проблем са органима за варење. Пе-ха топле и хладне кафе скоро је исти и креће се од 4.85 до 5.13. Због тога се хладнија кафа предлаже онима који имају проблема са желуцем, док је у другим случајевима боље пити топлу кафу.
Врућа кафа има више антиоксиданата него хладна кафа и више кисеоника абсорбује у тело, па су управо то њени главни бенефити. Наравно, додаци попут шећера и шлага, могу променити здравствене предности и учинити кафу нездравом, преноси портал 24. седам.
Држите се нормалне количине кафе и немојте пити више од 3 до 4 шољице.
Колач и кафа - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РУСИЈА
Може ли кафа да се пије током оброка – шта кажу руски лекари
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала