- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Историјска фотографија најмоћнијег телескопа на свету стигла до Земље

© Фото : James Webb Space Telescope (JWST)Телескоп „Џејмс Веб“
Телескоп „Џејмс Веб“ - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Није прошло ни два месеца откако је лансиран најмоћнији свемирски телескоп у историји „Џејмс Веб“, а већ је пренео прву слику на Земљу. Наравно, иако је то историјска прекретница, слика не изгледа као нешто што многи очекују да виде.
Замућена фотографија коју дели НАСА показује шта је то изолована звезда у сазвежђу Великог медведа под називом ХД 84406. Релативно низак квалитет слике објашњава се чињеницом да се не ради о фотографији снимљеној у научне сврхе, већ у техничке.
CC0 / НАСА / Овај мозаик слике настао је усмеравањем телескопа на сјајну, изоловану звезду у сазвежђу Великог медведа познатог као ХД 84406.
Овај мозаик слике настао је усмеравањем телескопа на сјајну, изоловану звезду у сазвежђу Великог медведа познатог као ХД 84406. - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Овај мозаик слике настао је усмеравањем телескопа на сјајну, изоловану звезду у сазвежђу Великог медведа познатог као ХД 84406.
Тако се ова слика користи за поравнавање главног огледала уређаја уз помоћ НИРKам инструмента, или блиске инфрацрвене камере и то је веома дуг процес. Циљ ове процедуре је да се увери да је НИРKам спреман да прикупи светлост са небеских објеката, а затим да идентификује светлост звезда у сваком од 18 сегмената огледала, објашњава НАСА.
У ствари, управо због тога можете видети 18 насумичних тачака звездане светлости на заједничкој слици, пошто сегменти примарног огледала још нису поравнати и рефлектују светлост на секундарно огледало на другачији начин, као да ће бити 18 одвојених мини-телескопа.
CC0 / НАСА / Овај мозаик настао је усмеравањем телескопа на светлу, изоловану звезду у сазвежђу Великог медведа познату као ХД 84406.
Овај мозаик настао је усмеравањем телескопа на светлу, изоловану звезду у сазвежђу Великог медведа познату као ХД 84406. - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Овај мозаик настао је усмеравањем телескопа на светлу, изоловану звезду у сазвежђу Великог медведа познату као ХД 84406.
Штавише, научници Агенције НАСА су чак успели да одреде тачно које тачке одговарају сваком од 18 огледала телескопа.
Ови подаци ће помоћи да се огледала поравнају са невероватном прецизношћу и опремом за фокусирање, тако да могу да пруже невиђене погледе на свемир. Овај процес поравнања ће трајати око месец дана и на крају ће 18 слика изгледати као једна звезда. Очекује се да ће прве фотографије са већ конфигурисаном опремом бити направљене у другој половини године.

54 гигабајта података за једну фотографију

НАСА извештава да је процес подешавања почео 2. фебруара и да је Џејмс Веб посматрао 156 локација око предвиђене локације звезде. Генерисао је 1.560 слика користећи 10 детектора НИРКама, који су се претворили у 54 гигабајта података.
Цео овај процес је трајао 25 сати, али је важно да је опсерваторија успела да лоцира звезду са сваким од сегмената огледала за само шест сати. Слике које су направљене затим су састављене у огроман мозаик.

Заправо, оно што је приказано на слици је само централни део мозаика, који је у целини фотографија са више од 2.000 милиона пиксела.

Adea Поред тога, НИРКам такође има могућност да фотографише само главно огледало, као да је селфи, а једна од ових фотографија је такође пренета на Земљу. Ове слике се такође користе за конфигурисање сегмената огледала и калибрацију уређаја.
CC0 / НАСА / „Селфи“ телескопа „Џејмс Веб“ који је снимио НИРКам
„Селфи“ телескопа „Џејмс Веб“ који је снимио НИРКам  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
„Селфи“ телескопа „Џејмс Веб“ који је снимио НИРКам
НАСА је истакла и други разлог зашто слици недостаје оштрина, а то је да још није сва опрема телескопа достигла криогене температуре које су им потребне да би правилно функционисали.
Уметнички приказ телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Најснажнији свемирски телескоп стигао на циљ /видео/
Свемирски телескоп „Џејмс Веб“ - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Најмоћнији свемирски телескоп расклопио своја велика огледала /видео/
Телескоп Хабл у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Шта је угасило „Хабл“: Мистериозна грешка на најпознатијем телескопу у свемиру /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала