- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како живе Швеђани — „после короне“

© REUTERS / TT NEWS AGENCYСунчан дан у Стокхолму у току пандемије, 24. март 2021.
Сунчан дан у Стокхолму у току пандемије, 24. март 2021. - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Док се остатак Европе још грчевито бори са омикроном, Шведска је укинула све епидемиолошке мере, иако и сама последњих дана бележи десетине хиљада заражених.
Две године након почетка пандемије престало је и масовно тестирање на ковид 19, потпуно су отворене границе за све грађане Европске уније.

„Верујем да је то некоме ко живи у Србији тешко да разуме, али нормалан живот који је претходио ковиду, овде никада није ни престао у потпуности. Нисмо имали забране попут оних које су владале по Европи и у Србији. Људи све време нормално функционишу.

Овако укидање мера у Шведској за Спутњик коментарише новинарка Сандра Опалић, која последњих пет година ради у невладином сектору у тој земљи, на југу, у Хелсингборгу. Има и додатни посао у болници, па је добро упућена у развој ситуације када је у питању здравствени систем те земље.

У Шведској укинуте све антиковид мере

Она за Спутњик каже да је држава донела одлуку о укидању мера на основу препоруке Агенције за јавно здравље Шведске, која је закључила да ковид 19 више не треба третирати као болест великог интензитета, зато што вирус не угрожава јавно здравље.
© Фото : Спутњику уступила Сандра ОпарићНошење маски у јавном превозу у Шведској никада није било обавезно
Ношење маски у јавном превозу у Шведској никада није било обавезно - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Ношење маски у јавном превозу у Шведској никада није било обавезно
Вест о укидању мера одјекнула је у Европи, али дисциплинованим Швеђанима не значи много. Саговорница Спутњика каже да је очекивана, јер су све препоруке везане за корону прихватали без поговора, у томе је вероватно и кључ укидања свих рестрикција.
„Постојала је препорука држања растојања, коришћења маски, али само по потреби када је било више заражених. Пратиле су се дневне активности, на основу њих су давали препоруке. Све везано за корону се сводило на препоруке, моја породица није осетила мере које сте осетили у Србији, нисмо имали затварање, деца су ишла редовно у школу. Само се настава у средњим школама у једном кратком периоду одвијала онлајн“, каже Опалићева.
Говорећи о укидању мера, шведска министарка здравља Лена Халенгрен истакла је да је та земља у пандемији успела да сачува привреду, иако се повремено радило од куће. Успех је објаснила чињеницом да се Влада није фокусирала само на велике компаније, већ и на појединца.
На свему што је могло да буде препрека нормалном функционисању у свакодневном животу и раду грађана Шведске, а није било неопходно, није се инсистирало.
© Фото : Спутњику уступила Сандра ОпарићКафе болнице у којој ради саговорница Спутњика, пацијенти и посетиоци не носе маске, а лекари тек од краја децембра, када се погоршала епидемиолошка ситуација
Кафе болнице у којој ради саговорница Спутњика, пацијенти и посетиоци не носе маске, а лекари тек од краја децембра, када се погоршала епидемиолошка ситуација - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Кафе болнице у којој ради саговорница Спутњика, пацијенти и посетиоци не носе маске, а лекари тек од краја децембра, када се погоршала епидемиолошка ситуација

Ни у болницама нису носили маске

Наша саговорница каже да ову чињеницу потврђује податак да чак и у болницама запослени нису морали да носе маске, све до децембра прошле године, када се епидемиолошка ситуација знатно погоршала.
„У болници у којој радим није било обавезе ношења маске до средине децембра. Према мојим информацијама, планирају и то да укину, а што се тиче вакцинације, она је добровољна. Ко жели, ко сматра да треба, он ће се вакцинисати. Овде је веома висока просвећеност, више од 80 одсто становништва је вакцинисано, две дозе су прошле, сада је актуелна трећа“, каже Опалићева и додаје да се препоруке о ношењу заштитних маски у болницама разликују од региона до региона.
Наша саговорница додаје да се чак и запослени у здравству тестирају на ковид само по потреби, уколико је неко од пацијената заражен или ако су код куће били у контакту са неким ко је болестан, односно само ако постоје симптоми.
Затекли смо је у јавном превозу Хелсингборга, где маска, такође, никада није била обавезна, повремено је постојала само препорука да је добро њоме се заштитити од вируса.
© AFP 2023 / JOHAN NILSSONМлади Швеђани
Млади Швеђани - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Млади Швеђани

Ресторани раде као некад

Она додаје да ресторани и барови поново раде после 23 сата, нема размака између столова, у теретане, музеје, галерије, забавне паркове и базене улази се без заштите.
Укинута је и препорука да се ради од куће, да одрасли избегавају масовна спортска такмичења. Врата Шведске сада су широм отворена за грађане Европске уније који на уласку у земљу више не морају доказивати да су вакцинисани или негативни на корона вирус.
До сада је у Шведској са две дозе вакцинисано 84 одсто популације старије од 12 година, а 53 одсто одраслих примило је и трећу дозу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала