Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Тиодоровић објаснио зашто се у Србији не попуштају мере

© Sputnik / Лола ЂорђевићБранислав Тиодоровић
Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже да се о укидању ковид мера у Србији још увек не може размишљати и да постоји извесна разлика између наших мера, и оних у Европи, па ћемо маске и даље носити у затвореном, а ковид пропуснице ће и даље бити потребне од 20 часова.
"Данска, Шведска, Велика Британија, Шпанија, Италија, и многе друге земље, решиле су да попусте мере, међутим, заборавили смо једну битну чињеницу, наше мере су биле флексибилније, али и блаже у односу на Европу", каже Тиодоровић.
Он истиче да се у Србији морају задржати постојеће мере до даљег.
"И даље ће бити обавезне маске у затвореном, дистанца, ковид пропуснице од 20 часова. Тако ће бити све док се број преминулих не смањи, као и број хоспитализованих", истиче Тиодоровић.
Он подсећа да су неке земље које сада попуштају мере, имале као меру ношење маске и напољу, а да ми то нисмо ни имали.

"Тако да не знам шта би то ми то требало да укинемо? Ковид пропуснице код нас су биле најблаже у Европи, и то од 20 часова, сви остали су имали дуже, а неки су чак имали и на 24 часа", објашњава за "Блиц" професор Тиодоровић.

Како истиче епидемиолог, не би требало да поредимо мере, али ни ситуацију са ковидом у тим земљама. У једном моменту док ми нисмо бележили толико високе бројеве новозаражених, они су увелико имали висок број хоспитализованих.
"Зашто се поставља то питање, као да се то не зна, како је код нас било, а како у Европи. Ови што сада најављују толико гласно да укидају мере, они су све време имали оштрије мере. Узмимо Италију као пример, која нам је ближа по менталитету, она је имала много оштрије мере него што смо их имали ми. То што су Ирци почели, Данци, Швеђани, па сви су они и у већем обиму вакцинисани а и бројке су биле веће него код нас. Тако да ја то не бих поредио, нити би се водио тиме шта они ради. Ми имамо дневну статистику и показатеље, на основу којих ћемо доносити закључке. Нема нових мера, али постојеће ћемо задржати", додаје професор Тиодоровић.
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
РУСИЈА
Руска докторка објаснила која су два најчешћа симптома соја „омикрон“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала