- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: СДА окупља ратне ветеране

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио једа Странка демократске акције окупља своје ратне ветеране, али да, како је истакао, у Босни и Херцеговини "неће бити никаквог рата".
"Ми знамо да СДА окупља своје ратне ветеране, покушава их мобилисати и наравно покушава их организовати. Неће овде бити никаквог рата", рекао је Додик за РТРС.
Говорећи о окупљању у Бужиму, где су униформисана лица носила ратне заставе такозване Армије БиХ и узвикивали исламске верске покличе, Додик је оценио да то није више спонтано окупљање, већ "нешто организовано, нека подмукла активност која је очигледно на простору читаве Федерације БиХ''''.
Он је поручио да је овде реч о "политичком настојању муслиманског национализма, оличеног у СДА, и да окупља све њихове политичке партије, без обзира да ли је то десница, центар или левица, који настоје да промовишу кључну идеју о једној држави за један народ, БиХ само за муслимане".
"И зато ова прича о грађанском уређењу, то није уопште безазлена прича. По принципу таквог уређења ми бисмо као Срби били сведени овде на грађанску мањину која би наводно требало да има нека своја права. Не, ми смо овде суверени. Ова Република је суверена, власништво Срба овде и других људи који ту живе, али већином су ту Срби и ми не желимо да изгубимо наш статус, не желимо да изгубимо наше политичке инструменте, да се боримо за очување и развој Републике Српске", рекао је Додик.
Он је оценио да од реакције међународне заједнице нема ништа.
"Међународна заједница је на фону муслиманског екстремизма овде. Хтела или не, оно што чини администрација САД или бриселска администрација, они наравно имају своја објашњења за то, али стварајући причу о централној Босни, стварају унитарну државу у којој би требало да буде држава за један народ и за једну већину", истакао је Додик.
Српски члан Председништва БиХ истиче да су му то рекли када је једном био у Стејт департменту са тадашњим замеником државног секретара.
"Значи једна од три, четири најважније функције у Америци, поручио ми је да се ја морам навикнути да БиХ има већински народ који се зове Бошњаци, муслимани, и да они имају право на ту земљу, а да ће он нама гарантовати управо ово - мањине", тврди Додик.
"И зато смо ми овде у борби свих ових 20 година. И зато је важно да будемо окупљени, да Република Српска покаже своју вољу сваких избора. Ово је учинила пропаганда, пре свега западна, како су избори неко давање. Не, избори су увек очување наше Републике. Да није било воље народа, ова Република давно не би постојала.
Ратна застава Армије БиХ - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
РЕГИОН
Зелене беретке и „Алаху екбер“: Нова окупљања у БиХ уз ратне заставе /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала