- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

„Док анђели спавају“: Дејан Петровић — амбасадор српске трубе /видео/

© SputnikДејан Петровић и Марина Рајевић Савић
Дејан Петровић и Марина Рајевић Савић - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Дејан Петровић, амбасадор српске трубе и човек у чијој је музици својевремено уживао и чувени фудбалер Дијего Армандо Марадона, гост је новог издања емисије „Док анђели спавају“ ауторке Марине Рајевић Савић.
Овај музичар, познат широм света по извођењу српске традиционалне музике коју често комбинује са модерним елементима, син је познатог трубача, покојног Милована Мића Петровића, и припадник је четврте генерације трубача у својој породици. Прву трубу добио је у шестој години, у осмој је први пут засвирао на позорници, а већ као дванаестогодишњак је имао свој млади оркестар.
Данас иза себе има бројне наступе са својим бендом, награде и четири дискографска издања.
„Види се ако човек у свој посао не уноси емоцију, ако то не ради од срца. Али, сви ми се на првом месту трудимо да будемо добри људи, да имамо добре породице, а успех у послу је тек на трећем месту“, каже Петровић.
У емисији „Док анђели спавају“ говорио је о покојном оцу без кога је рано остао, каријери, пријатељима и онима који то више нису, али и породици, традицији коју изузетно поштује, вери и томе зашто се труди да цени сваки тренутак у животу.
„Масу људи је срамота да кажу да су потекли са села, а ја се тиме поносим. Поносим се начином на који сам одрастао и чињеницом да сам се бавио свим оним стварима којима се људи на селу баве. Ако заборавиш одакле си, одакле си потекао, заборавио си све. Ја првенствено поштујем породицу као нешто што сваком паметном и писменом човеку треба да буде на првом месту, а мислим да данас, генерално гледано, породицу не да губимо, него смо је већ изгубили“, напомиње Петровић.
На питање како се чува брак, каже да не постоји редослед приоритета, већ да поштовање, толеранција, искреност и љубав морају бити заједно, на првом месту.
Сматра да је даровитост за музику и осећај да публици на наступу пружи оно што она жели да чује дар од Бога, а у манастиру Дубрава на Златибору се, каже, осећа лепше него код своје куће.
„Тамо осећам мир и спокој, психички и физички се растеретим, без обзира на то колико времена да тамо проведем. Вера у себе и Бога ме је увек гурала напред“, истиче Петровић.
Песме, како наводи, не може да одваја, а сваки концерт носи неку посебну емоцију, доживљај и успомену:
„Ако морам неки посебно да издвојим, онда је то први солистички концерт у Београду 2012. године, у Сава центру. Био сам скептик да можемо да напунимо Сава центар, али смо у томе успели, а трема коју смо имали при изласку на сцену нестала је чим је уследио први аплауз.“
На Сабору трубача у Гучи 2006. године Дејан Петровић постао је најмлађи добитник „Мајсторског писма“, најпрестижније награде на овом такмичењу. Вишеструки је освајач свих награда на Сабору у Гучи, међу којима је и награда „Прва труба света“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала