- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како да избегнете напад пса

© pixabay.comПас
Пас - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Постоје начини да спречите напад и одбраните се од подивљалог пса. Стручњаци за псе препоручују пет важних правила која могу да спрече напад.

1. Не паничите

Истина је да пси и друге животиње могу да намиришу људски страх. Наравно, тешко је остати миран када агресиван пас лаје и режи на вас, али морате да се исконтролишете, јер ако вриснете, почнете да машете рукама или трчите, активираћете псећи инстинкт и испровоцирати га да вас нападне.

2. Успорите корак

Ако налетите на пса док трчите, успорите и наставите са шетњом. Окрените се и крените у супротном правцу, али држите пса на оку. Постоји још један начин - ако имате храбрости, само станите мирно у месту, руке спустите поред тела, па ће пас изгубити интересовање и отићи.

3. Не гледајте пса у очи

Директан контакт очима може само додатно да разјари већ агресивног пса. Животиње то виде као претњу и због тога нападају, да би се одбранили. Нека вам пас буде у видном пољу, али избегавајте директан контакт очима. То ће животињи послати сигнал да ви нисте претња, па ће вероватно убрзо отићи.

4. Одвуците му пажњу

Било какав предмет може да буде од помоћи. Баците пред нега нешто што може да жваће, вашу флашицу са водом на пример, ципелу... То му може одвући пажњу неко време, а вама дати прилику да се удаљите.

5. Наредите му да се повуче

Ако пас настави да се понаша агресивно, суочите се са њим (и даље избегавајте контакт очима) и наредите му да оде. Водите рачуна да ваш заповеднички глас буде јак и самоуверен, али никако врисак. Најефективније команде су "не" и "назад", које се изговарају чврстим, уједначеним гласом, и тада се пас уплаши и оде, преноси Стил Курир.
Пас теријер расе џек расел - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
СРБИЈА
Ужас у Чачку: Пас изуједао двогодишње дете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала