Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ко су добитници Сретењских признања: Међу лауреатима митрополит Иларион, Мирослав Лазански, Џони Деп

© Tanjug / RADE PRELICОдликовања поводом Дана државности Србије
Одликовања поводом Дана државности Србије - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Митрополит Иларион Алфејев, први човек Анголе Жоао Мануел Гонсалвеш Лоренсо, председница Републике СрпскеЖељка Цвијановић, као и Милан Кнежевић, један од лидера ДФ у Црној Гори, налазе се међу добитницима највиших признања које ће поводом Дана државности, на Сретење, уручити председник Србије Александар Вучић, пишу данашње „Новости“.
Митрополит Иларион, председник Одсека за спољне послове Руске православне цркве и Кнежевић добитници су Ордена српске заставе првог степена, а председници Лоренсо и Цвијановићева Ордена Републике Србије на ленти.
Постхумно су одликовани, како пишу „Новости“, поред осталих полицијски генерал Вељко Раденовић, херој одбране Косова, легендарни кошаркашки радник Душан Дуда Ивковић, чувени сликар Владимир Величковић, књижевник Радован Бели Марковић.
Свечаност, поводом Дана државности, биће одржана у уторак, 15. фебруара у Председништву Србије, а међу овогодишњим лауреатима, уз холивудског суперстара Џонија Депа, који је одликован Златном медаљом за заслуге, још су и Јасуши Акаши, који је завредио Орден српске заставе другог степена за заслуге током мандата у својству специјалног представника генералног секретара УН за бившу Југославију 1994-1995, као и генерал Џон Херис, командант Националне гарде Охаја (Орден српске заставе другог степена).
Сретењски орден првог степена, поводом 950 година од оснивања, припао је Манастиру Свети Прохор Пчињски, затим Српском лекарском друштву поводом 150 година постојања, Српском народном позоришту у Новом Саду (161 година), Народном позоришту у Нишу (поводом 135 година), и Народном позоришту у Ужицу поводом 160 година од прве позоришне представе. Сретењски орден првог степена добио је и Душан Чкребић.
Галерија Матице српске (175 година постојања), Српска књижевна задруга (130 година) и Српска читаоница у Иригу (180 година) добитници су Сретењског ордена првог степена, баш као и политичар Иштван Пастор, док је Клиници за пулмологију КЦС (90 година) припао Сретењски орден трећег степена.
Међу овогодишњим лауреатима су и Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане (Сретењски орден трећег степена), Џон Капело, председник Фондације „Халијард“ (Орден Карађорђеве звезде првог степена), Станислав Јанковић, Мићо Вукић и Бранко Тупањац, из српске дијаспоре на Кипру, у Швајцарској и САД (Орден Карађорђеве звезде трећег степена), као и учитељица српског језика и културе Сенка Цревар из ОШ „Гвозд“ у Вргинмосту.
Познатом спортском раднику Добривоју Танасијевићу Ден Тани припала је Златна медаља за заслуге, баш као и чувеном филмском продуценту Рему Бергману, Клубу студената технике у Београду (65 година постојања), али и мр Хирошију Јамасакију Вукелићу, преводиоцу за јапански језик и књижевност.
Петар Петровић Пепи, представник Удружења старих српских ратника у Паризу, добитник је Златне медаље за заслуге, као и писци Гојко Ђого, Рајко Петров Ного, историчар Предраг Ј. Марковић и Међународни филмски фестивал Фест.
Задужбинар Петар Срнић (84), из Остре надомак Чачка, добитник је Златне медаље за заслуге. Иста признања иду у руке и Милетија Младеновића из села Кржинце код Владичиног Хана, пчелара Верољуба М. Умељића из Крагујевца, др Катарине Костић из Београда и Божидара Цекића, председника Савеза инвалида рада Србије.
Међу овогодишњим добитницима су и Ладислав Хамран, председник „Еуроџаста“, Дина и Јован Рајс, интелектуалци из Шведске, борци против антисемитизма и за одржавање културе сећања на Холокауст, фирме „Термомонт“, „Анил Неби Теклас“, ЈУМКО, „Банка Поштанска штедионица“, НИП компанија „Борба“.
Постухмно - то су, поред генерала Вељка Раденовића, Дуде Ивковића, Владимира Величковића и Белог Марковића, и Милутин Добрић, Иван Тасовац, др Ана Чопорда Фишер, Борис Комненић, Дара Чаленић, Мирјана Марић, Ненад Ненадовић, Маринко Роквић, Мерима Његомир и Мирослав Лазански.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала