- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЛНР: Опозив представника ОЕБС-а ─ припрема за провокације у Донбасу

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаВозила Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу
Возила Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Повлачење представника Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије из Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а није повезано са војном опасношћу, већ може бити припрема за велику провокацију у Донбасу од стране Кијева и његових западних покровитеља, изјавио за представник самопроглашене Луганске Народне Републике Родион Мирошник.
„Опозив представника ЕУ, САД и Британије из састава посматрачке мисије ОЕБС-а је свестан корак Запада да блокира проток званичних информација из Украјине и војна опасност нема никакве везе са тим. Ово је припрема неке велике провокације“, истакао је Мирошник за Спутњик.
Представник ЛНР је прецизирао да провокације спремају „Кијев и његови западни покровитељи“. Мирошник је додао да би реализација намере о опозиву представника ОЕБС-а лишила мисију могућности да испуњава своје дужности у складу са мандатом.

„Без одлука ОЕБС-а, Запад ће затворити своје, не баш свевидеће, али међународно посматрачко око које саопштава званичне податке о ситуацији у Украјини. То се није десило од марта 2014. године, чим је донета одлука ОЕБС-а о формирању Специјалне посматрачке мисије. Њени представници налазили су се на територији у периодима тешких борбених дејстава и 2014. и 2015. Дакле, није реч о војној опасности“, објаснио је саговорник агенције.

Раније је телевизија „Си-Ен-Ен“, позивајући се на информисане изворе, јавила да америчка администрација у светлу кризе око Украјине намерава да повуче своје посматраче из мисије ОЕБС-а.
Како је касније изјавио лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин, амерички представници у посматрачкој мисији већ су спаковали кофере, али за сада нису напустили Украјину, њихов одлазак би значио да је Кијев спреман за провокације у Донбасу.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Украјинска војска је у последње време концентрисала половину снага у Донбасу и редовно гранатира устанике, између осталог коришћењем и забрањене технике – турских ударних беспилотних летелица „Бајрактар“, као и система „Смерч“ и „Ураган“. Осим тога, на располагању имају противтенковске ракетне системе „Џавелин“ које су испоручиле Сједињене Америчке Државе као војну помоћ. Москва је више пута скретала пажњу Вашингтона и европских земаља да украјинске власти на све могуће начине покушавају да саботирају примену Минских споразума.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
СВЕТ
Блинкен: Ризик од ескалације ситуације у Украјини довољно висок за евакуацију дипломата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала