- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен први диносаурус који је патио од респираторне инфекције

CC0 / пиксабеј / Да ли је нагло загревање био разлог нестанка диносауруса?
Да ли је нагло загревање био разлог нестанка диносауруса? - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Пре сто четрдесет пет милиона година, један одређени сауропод се осећао лоше. Из ноздрва му је цурила слуз, патио је од грознице и кашља који надраживао његов дугачак мишићав врат. Болест је можда чак била смртоносна и тако је озбиљно утицала на здравље диносауруса да је оставила видљиве доказе у његовим фосилизованим костима.
Ови чудни остаци су сада први доказ респираторне инфекције код диносауруса, сугеришу палеонтолози.
Шта је мучило јадног сауропода, званог „Доли“, научницима који су проучавали остатке животиње није одмах било јасно. Палеонтолог Кери Вудраф из Музеја диносауруса Греат Плаинс у Монтани је 2018. истраживао овог биљоједа када је приметио нешто чудно. У шупљинама вратних костију диносауруса биле су израслине које су изгледале попут броколија.
„Прегледао сам много пршљенова сауропода и видео сам неке чудне ствари, али никада нешто попут ових структура“, каже Вудраф.
Ови чудни остаци су сада први доказ респираторне инфекције код диносауруса, сугеришу палеонтолози.
Вудраф је објавио фотографије на друштвеним мрежама и брзо је добио одговоре од истраживача који су препознали да су структуре сличне израслинама које могу да се виде код живих птица и других гмизаваца. Неки од тих научника придружили су се Вудрафу у проучавању фосила, који показује знаке болести у плућима, закључио је тим у новом раду у часопису Сајентифик репортс.
„Болести су присутне код животиња од почетка њихове еволуције“, каже Еван Волф, коаутор студије и палеопатолог у Музеју Стеновитих планина у Монтани.
Фосили попут Доли омогућавају стручњацима да прате еволуцију савремених болести.
„Узорци попут овог могу помоћи да се расветли које врсте болести су погађале диносаурусе пре неколико милиона година“, каже палеонтолог из Ошкош Универзитета Висконсин, Џозеф Петерсон, који није био део истраживачког тима.

Дијагностика болести код диносауруса

Дијагностиковање болести код диносауруса није лако, посебно када је пацијент мртав скоро 150 милиона година. Постоји много различитих болести које могу изазвати респираторне инфекције, па су научници морали да сузе могућности.
Алати попут рендгенских снимака и ЦТ скенирања танких делова костију могу открити микроструктуру фосила и дати кључне информације. Али главни доказ да је овај диносаурус имао респираторну инфекцију долази из поређења његових костију са костима других животиња.
Птице су живи диносауруси, а крокодили су најближи живи рођаци диносауруса као група, напомиње Волф, тако да су болести или имунолошки одговори који су подељени између њих вероватно били релевантни и за нептичје диносаурусе попут Доли. Сауроподи попут Доли такође су имали сложен систем ваздушних кеса у и око својих костију као део свог респираторног система, баш као што то имају модерне птице, преноси Национална географија.
На основу проучавања Доли и других организама, Вудраф, Волф и колеге сугеришу да је највероватнији кривац болест слична пнеумонији позната као аеросакулитис. Уместо да буде специфичан вирус или патоген, зрачни аеросакулитис описује упалу или инфекцију ваздушних кеса, коју могу изазвати бактерије, гљивице или вируси. Савремене кокошке, на пример, могу добити аеросакулитис од ешерихије коли када се држе у нехигијенским условима.
„Аутори представљају јаке посредне случајеве за аеросакулитис“, каже палеонтолог Синтија Фаукс са Универзитета Вашингтон, која није била укључена у нову студију. Коначна дијагноза је тешка, чак и код живих животиња, али начин на који су кости диносауруса реаговале на болест може да покаже како живи кичмењаци реагују на исту болест.
„Можемо да применимо оно што знамо о постојећем одговору костију на болести на праисторијске животиње и донесемо логичне закључке“, каже Фаук.
На основу посматрања живих птица са аеросакулитисом, Вудраф и његове колеге сматрају да се диносаурус Доли сигурно борио са болешћу. „Кашаљ, потешкоће са дисањем, летаргија, грозница, кијање и дијареја — све су то симптоми изражени код птица и данас“, каже Вудраф.
Болест је можда била смртоносна за Доли. Иако не постоји начин да се са сигурношћу утврди како је диносаурус умро, Вудраф примећује да су се диносауруси попут Доли вероватно кретали у крдима, али је болесна животиња можда заостала или напустила групу. Постоји могућност да је болест потпуно исцрпела Доли, а такође је могуће и да је неки предатор болесног диносауруса видео као лак плен.
Ембрион диносауруса - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
До сада невиђено: Савршено очуван ембрион диносауруса унутар фосилизованог јајета откривен у Кини
Змија - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како је астероид који је убио диносаурусе уступио место змијама
Диносауруси – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Како би данас изгледала башта диносауруса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала