Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Потпуно јединствен центар у овом делу Европе отвара се баш у Србији — на 20 хиљада квадрата

© Фото : Спутњику уступио D.A. Dizajnarhitektura d.o.o.Национални Центар за рани развој и инклузију деце
Национални Центар за рани развој и инклузију деце - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Изградња Националног центра за рани развој детета и инклузију „Украс света'“ почела је на Бежанијској коси у Београду. У њему ће дијагностичку и терапијску помоћ добити деца са потешкоћама у развоју, али и њихови родитељи и старатељи. Јединствен у овом делу Европе, центар ће пружати и обуку стручњацима који се баве раним развојем деце.
У Србији живи више од 60 хиљада деце до пет година са развојним сметњама и поремећајима. Посебну подршку и помоћ добијају у развојним саветовалиштима којих тренутно има 24, али то није довољно.

Први Национални центар за инклузију деце

Стручњаци из области здравља, образовања и социјалне заштите, уз помоћ ресорног Министарства, удружили су се око подизања првог националног Центра за рани развој деце и инклузију.
Стручњаци Института за ментално здравље објашњавају да се центар неће бавити само дететом, већ целом породицом, посматраће сметњу, развојни ризик у склопу породице и трудити се да оснажи родитеље, да их едукује. Тако ће на најбољи начин помоћи деци.
Марко Благојевић из Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије за Спутњик каже да ће површина центра бити чак 20 хиљада квадратних метара.
© Фото : Спутњику уступио D.A. Dizajnarhitektura d.o.o.Ентеријер Центра за рани развој и инклузију деце
Центар - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Ентеријер Центра за рани развој и инклузију деце
„Ради се о врло посебном објекту, о изградњи центра који се пројектује управо имајући у виду групу корисника, њихове врло специфичне потребе, имајући у виду све специфичности једног таквог објекта, квалитет који он мора да поседује да услуге које буду пружане корисницима могу да им буду у потпуности прилагођене, али и у складу са највишим међународним стандардима када је старање о једној тако посебној групи корисника у питању“, каже Благојевић.

Здравље деце на првом месту

Он додаје да су радови на темељима увелико у току. Рок за изградњу целог комплекса је две године. Реч је о инвестицији вредној чак тридесет милиона евра.
„У питању је врло комплексан пројекат који се састоји од више објеката врло специфичног садржаја, прилагођеног врло специфичној групи корисника, за чије потребе се објекат заправо и пројектује и гради. Припремни радови би требало да трају три месеца, након чега могу да почну и радови на изградњи самог комплекса. Те радове очекујем до краја пролећа“, каже Благојевић.
Наш саговорник каже да је реч о великој инвестицији, али да количину новца утрошеног на овакав центар не треба посебно коментарисати, јер реч је о здрављу наше деце, које мора да буде на првом месту. Он објашњава да је новац морао да буде обезбеђен унапред, али ће бити исплаћиван сходно динамици којом се радови одвијају.
© Фото : Спутњику уступио D.A. Dizajnarhitektura d.o.o.Сви садржаји Центра биће прилагођени специфичним потребама деце која касне у развоју
Центар - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Сви садржаји Центра биће прилагођени специфичним потребама деце која касне у развоју

Терапија са коњима

Пројекат Центра су осмислили и израдили стручњаци компаније „ДА - дизајн архитектура“, која је Спутњику уступила фотографије будућих зграда центра. Пројектанти поручују да су приоритети пројекта принципи приступачности и коришћења за децу са потешкоћама у кретању, због физичких сметњи, проблема са видом.
Центар за рани развој и инклузију, чији је радни назив „Украс света, имаће базен, физиосале, сензорне собе, тренажне центре, мини зоолошки врт и мањеж, у коме ће се обаљати терапијски рад са коњима.
Приступни путеви, стазе, кретање ван и унутар објекта, читав простор урађен је тако да се осигура несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, односно деци која имају потребе другачије од других.
Међу приоритетним активностима центра биће и едукативни програми, односно тренинзи за медицинске раднике, родитеље, старатеље и друге укључене у рани развој деце.
Овај Центар за подршку, едукацију и истраживачки рад требало би да отвори врата и прими прве кориснике из целе Србије до краја 2024. године.
Родитељима ће од помоћи бити и портал Украс света, као и истоимени Јутјуб канал, на коме ће се наћи радионице и панел дискусије на тему раног развоја деце.
© Фото : Спутњику уступио D.A. Dizajnarhitektura d.o.o. ће имати базен, али и мини зоолошки врт, терапијски рад обављаће се и са животињама
Центар - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
ће имати базен, али и мини зоолошки врт, терапијски рад обављаће се и са животињама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала