- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ће пратити активности страних летелица на Месецу

CC0 / / Месец
Месец - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Руска аутоматска међупланетарна станица „Луна 26” омогућиће праћење активности страних државних и приватних свемирских летелица на површини Месеца, саопштила је државна корпорација „Роскосмос“.

„Извиђање и утврђивање својстава лунарних ресурса, као и процена и контрола активности на Месецу страних јавних и приватних свемирских летелица постаће важни задаци за дугорочни руски програм истраживања и освајања Земљиног 'суседа'“, наводи се у саопштењу, посвећеном плановима за рад аутоматске међупланетарне станице.

Према подацима корпорације, Централни научно-истраживачки институт за машинство (део „Роскосмоса“) ради на експерименту за откривање неупадљивих објеката.
„Даљинско одређивање температуре, степен црнила и величине објеката омогућиће да се извуку прелиминарни закључци о њиховом минералошком саставу, густини и маси“, саопштио је „Роскосмос“.
Како напомињу у државној корпорацији, задаци станице „Луна 26“ биће и мапирање минералошког састава са лунарне поларне орбите и дистрибуције воденог леда на површини Земљиног сателита.
Иначе, лансирање „Луне 26“ планирано је за 2024. годину.
Пун Месец  - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Шта се „кува“ на Месецу: Откривени детаљи изградње руско-кинеске лунарне станице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала