Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Просечна плата до краја мандата ове Владе биће 1.000 евра

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да му је најтежа одлука коју је донео била она донета 2014. године о мерама фискалне консолидације и нагласио да се показало да је она била исправна. Он каже да ће просечна плата до краја мандата ове Владе бити 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра.
Вучић је оценио да највише људи види да је био у праву, јер су јавне финансије оздравиле, да Србија нема фискалне и монетарне проблеме, да је динар чврсто везан за евро по курсу од 2012.
Приметио је и да Срби као мантру сваке године понављају како живе све лошије, и каже да то није тачно и наводи да се то види по томе колико имамо аутомобила, некретнина.
„Наравно има људи који не живе лако, и зато се трудимо да додатно смањимо незапосленост. Мере фискалне консолидације су биле једна од најтежих одлука, али је ствар у поверењу, и људи виде када неко ради, брине, да не ради то што жели да узме новац за себе и слично", рекао је Вучић у „Новом јутру" на ТВ Пинк.

Имамо проблем да вратимо занатлије у земљу

По први пут нам се враћају лекари и медицинске сестре из Немачке, али имамо озбиљан проблем и даље са занатлијама, механичарима и електричарима да се врате. Хрватска је почела да ради на томе да их врати, неки су им се смејали, али ја нисам, рекао је Вучић.
Председник је рекао да наши људи узимају бољи живот здраво за готово као и мир као и стабилност а не схватају колико је то скопчано са оним што држава ради.
„Важно је да људи знају да је наша стопа раста већа него код неких европских земаља, први пут лекари из Немачке долазе код нас, људи се враћају... Морамо да видимо за занатлије, водоинсталатере, шофере... Да смо овако радили прошлих 30-40 година, сад бисмо били одмах иза Немачке“, рекао је он нагласивши да је 2013. просечна плата у Београду била 400 евра, а сад је 780, само осам година касније.

„Просечна плата у Србији до краја мандата ове Владе биће 1.000 евра а просечна пензија 500“, нагласио је Вучић.

На питање зашто раније власти нису, на пример, давале 100 евра младима, као што је сада случај рекао је да нису могле да то спроведу.
„Када дате 100 евра то је 102 милиона евра, а додатно имамо давања пензионерима у укупној висини од 300 милиона евра. То вам је заједно, са додатним давањем за младе, пола милијарде евра, које морате да имате, а да не угрожавате стопу јавног дуга. Сетили би се они, али није било здраве економије, здравог извоза, добрих фабрика, снажног ИТ сектора, дигитализоване пољопривреде. Тада је било много више корупције где су људи у политици били најбогатији у земљи, што сада није случај“, истакао је он, пренео је Танјуг.
Вучић је казао да има ствари које није урадио, не што није желео, већ су се дешавале неке околности које су то спречили.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
СРБИЈА
Вучић: Свакодневни притисци на Србију због Косова и Српске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала