- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бура у Индијском океану: Истакнута застава, оспорен суверенитет Британије, у „игри“ и америчка база

© Wikipedia / SrA Rebeca M. Luqui, U.S. Air Force/Public domainАмеричка војна база на острву Дијего Гарсија
Америчка војна база на острву Дијего Гарсија - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Британско власништво над архипелагом Чагос у Индијском океану званично је оспорено, након што је амбасадор Маурицијуса при Уједињеним нацијама Јагдиш Кунџул данас подигао заставу своје земље.
На данашњој церемонији, званичници Маурицијуса певали су националну химну своје земље, а застава Маурицијуса подигнута је на јарбол на атолу Перос Бањос, преноси британски лист „Гардијан“.
„Ово је симболичан чин подизања заставе као што су Британци учинили толико пута да би успоставили колоније. Ми, међутим, враћамо оно што је одувек било наше“, изјавио је Кунџул.
И премијер Маурицијуса Правинд Џугнаут је путем видео поруке поручио да ће обезбедити мудро управљање над архипелагом Чагос, односно његову поморску безбедност, очување морског окружења и заштиту људских права.
Он је у телефонској изјави за „Гардијан“ рекао и да је ово веома емотиван тренутак за њега и историјски тренутак за Маурицијус јер је у могућности да подигне своју заставу на сопственој територији, пренео је Танјуг.
На питање шта ће се догодити ако британски званичници уклоне заставу Маурицијуса, Џугнаут је рекао да „не зна шта ће они урадити“.
„Уколико је уклоне, то ће бити њихова провокација и знак да се Велика Британија не придржава одлука међународних судова“, рекао је он.
Делегација Маурицијуса је после свечаног подизања заставе организовала и роштиљ-забаву за посетиоце који су дошли бродом.
Иначе, спор око ових острва траје деценијама и веома је деликатно безбедносно питање, јер је једино насељено острво у архипелагу заправо Дијего Гарсија, на ком се налази америчка војна база.
Чагос архипелаг био је у саставу Маурицијуса од 1903. до 1965. године. Тада га је тадашња влада самоуправне британске колоније Маурицијус продала Великој Британији која је на њему формирала Британску индијску океанску територију. Главни циљ формирања те територије био је да се омогући Сједињеним Америчким Државама да спроводе војне активности у региону.
Британска влада је због тога између 1968. и 1973. године иселила све становнике острва која припадају архипелагу и као „ненастањена“ их изнајмила америчкој војсци, која је само на Дијего Гарсији формирала стратешку базу.
Маурицијус је повео и правну битку за повратак архипелага Чагос под свој суверенитет, па су се обратили Уједињеним нацијама и Међународном суду правде.
У фебруару 2019, Међународни суд правде донео је необавезујућу пресуду према којој прелазак архипелага у администрацију Велике Британије 1965. године није био заснован на слободној вољи становника и да би, сходно томе, Британија требало да се одрекне суверенитета над њим. Британија је оспорила јурисдикцију суда да се бави тим питањем.
У мају 2019. године, Генерална скупштина УН усвојила је већином гласова резолуцију којом потврђује да је архипелаг Чагос „интегрални део територије Маурицијуса“.
У јануару прошле године, Међународни трибунал за поморско право УН потврдио је одлуку Међународног суда правде и наложио Великој Британији да преда архипелаг Маурицијусу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала