- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европа схватила три кључне ствари око украјинске кризе /видео/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗаједничке војне вежбе Оружаних снага Украјине и земаља НАТО-а "Три мача 2021"
Заједничке војне вежбе Оружаних снага Украјине и земаља НАТО-а Три мача 2021 - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Европске земље, а чланице НАТО-а, све више схватају да им сукоб са Русијом није потребан. Није реч само о економском интересу, већ се ради о егзистенцијалном питању, каже дипломата Зоран Миливојевић поводом подизања тензија око Украјине.
Иако се готово свакодневно чују америчке претње да ће Русија платити високу цену ако учини било какав погрешан корак, Миливојевић верује да Москва нема никакву намеру да изврши инвазију на Украјину.

Европски лидери схватили три кључне ствари

Он сматра да генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг и даље држи високо тензије зарад НАТО-ових потреба, али да она у стварности бледи.
„Никад више нисмо чули реч ‘дипломатија‘ него у последњих два месеца и никад руска дипломатија није била активнија. Уз пун ризик да не будем у праву поновићу да рата неће бити. Питање безбедности у Европи односно проширење НАТО-а и експанзија наоружавања земаља источног крила је био повод Москви да отвори ту тему, али се надам да неће доћи до заоштравања односа,” рекао је наш саговорник.
Миливојевић поздравља зрелост неких политичких структура у Европи, јер се цела прича и односи на тај континент. Упркос реторици из Вашингтона, он каже да су европски лидери схватили три кључне ствари.

„Не сме се поновити историја у Европи, питање безбедности у овом случају је њено, европско питање, и треће, да је Русија европска држава и да то питање треба расправити са њом. Видели смо став Немачке и Француске, али и Мађарске да оне не размишљају ни о каквом рату”, рекао је он.

Велика Британија покушава да остане на великој сцени

На питање одакле онда ратоборне изјаве генералног секретара Алијансе и британског премијера Бориса Џонсона, наш саговорник подсећа да Велика Британија није више члан ЕУ и да смо сведоци да у последње време настоји да пројектује некакву своју спољну политику и да се врати на глобалну сцену, а да је и други актери прихвате као велику силу.
„За то нема аргумената, али она чини велике напоре да то докаже у пракси, а остаје да се види колико ће то бити успешно. Кад је реч о Столтенбергу, сматрам да је он интегрисан у ту почетну позицију о интервенцији која ‘само што није‘ и практично је био извођач кључних радова који је требало да ту тезу подигну на највиши ниво. Самим тим, то је убрзано наоружавање источног дела НАТО-а и демонстрација тезе да предстоје сукоби за које Алијанса мора да буде спремна”, објашњава Миливојевић.

Војне вежбе Русије и Белорусије трн у оку Западу

Он примећује да западним земљама смета одржавање руско-белоруске војне вежбе, иако је то потпуно природно будући да је реч о асоцијацији држава. Уколико, додаје он, НАТО има право да дође до граница Русије, нико не може да очекује да Москва на то гледа скрштених руку.
„Русија има сва права да предузима све кораке када је реч о безбедности али и одвраћању са своје границе. Са друге стране, Белорусија сама одлучује о присуству руских трупа на својој територији. Тим поводом се огласио и ОДКБ, легитиман савез који има право да реагује имајући у виду да се са друге стране налази НАТО”, рекао је наш саговорник.

Документ који је обележио почетак године

Као најбитнију чињеницу за схватање глобалних прилика данас, Миливојевић подсећа на још једну ствар, а то је оно што су усагласили лидери Владимир Путин и Си Ђинпинг на отварању Олимпијских игара у Кини. Њихов став према НАТО-у, светској безбедности и поретку је изузетно важан документ који је обележио почетак ове године.
„То је најважнија манифестација одлучности друге две велике силе, поред САД, о заштити међународног поретка и о превенцији опасности од некаквог сукоба. Управо том врстом заштите загарантовано је поштовање принципа Повеље Уједињених нација, система безбедности који је на томе заснован и светског поретка који је на снази”, закључио је Зоран Миливојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала