- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Одјек скандала из Пекинга: „То је њихова срамота – чега се боје, девојчице од 15 година?“

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаКамила Валијева
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Горан Грбовић, чувени југословенски кошаркаш, у разговору за Спутњик прокоментарисао је случај младе руске уметничке клизачице Камиле Валијеве. Он је упитао Међународни олимпијски комитет (МОК) зашто се плаши једне петнаестогодишње девојчице.
Валијева је 8. фебруара суспендована због позитивног допинг теста на триметазидин урађеног 25. децембра 2021. који је стигао из лабораторије у Стокхолму, тек након што је Валијева са репрезентацијом освојила злато у уметничком клизању на Зимским олимпијским играма у Пекингу.
Руска антидопинг агенција (РУСАДА) је укинула суспензију 9. фебруара, али је уследила жалба неколико организација. На крају, Суд за спортску арбитражу (ЦАС) је донео одлуку да се Валијевој дозволи да настави да се такмичи на ЗОИ.
„Искрено, жао ми је због петнаестогодишњакиње која је тек започела каријеру, а већ је у жижи јавности на негативан начин, ако то можемо да гледамо тако. За мене и већину људи који воле тај спорт није негативан начин. Шта она као девојчица од 15 година зна о допингу? Без обзира на све, допинг се узима због веће снаге, кондиције, а она је девојчица од 15 година“, почео је Грбовић разговор за Спутњик.
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
СПОРТ
ЦАС се огласио о случају „Валијева“: Постојао је озбиљан проблем...
Посебну пажњу Међународни олимпијски комитет је привукао тиме што је, након одлуке Суда за спортску арбитражу да дозволи Валијевој да настави да се такмичи у Пекингу, укинуо свечане церемоније награда само уколико се млада Рускиња попне на постоље.
„То је трагедија. То је трагедија за Олимпијски комитет, уопште за олимпијски спорт. То је оно што је у ствари трагично. Они који треба да се баве најбољим, елитним момцима и девојкама који представљају своју земљу. Ви сада потпуно политизујете цео тај однос спортиста који тренирају по четири године у олимпијском циклусу да би се попели на то постоље, а ви сада забрањујете и церемонију и све“, објаснио је Грбовић и наставио:
„То је њихова срамота. Због једне девојчице од 15 година. Па, чега се боје? Шта она може са оних четрдесетак кила да уради? Па, ништа. Ако се цео МОК боји тога, онда је то дириговано, то није њихова одлука“.
Грбовић истиче да МОК има посебно неправедан однос према руским спортистима, а да се цела ситуација одражава и на Србију, односно Новака Ђоковића.
„Ви знате какав је проблем са МОК-ом и Русима. Они су им забранили химну. Мислим да Русе покушавају да девалвирају чак и кроз спорт. У ствари, прво кроз спорт, као елитистички део једне државе, где Руси опет у неким спортовима доминирају. И то није први пут. Знате кад вам не дозволе химну, па се сећате оног дела око допинга свих спортиста. За Русе је много већа контрола, а то се одразило и на нас и рефлектује се и на Новака и целу ову ситуацију која се догодила у Аустралији. Мислим да се на овоме неће зауставити и да ће то кренути још горим путем, да ће имати селектовану правду за једне, а за све нас остале ће бити другачије“, објашњава бивши репрезентативац Југославије и додаје:
„Наводно нико није допингован, а онда од 15 година јесте. То је смејурија. Основ за све то, па чак и да је истина, је да су за то одговорни тренери и цео њен тим, односно сви који воде рачуна о њој. Што би она испаштала због тога? То је срамно, веће је од срамоте. Шта она са 15 година за о допингу? Она је нешто што називају 'једнорогом' – таква као она се роди једном у 100 година, а ви у првом кораку каријере налетите на хајку. Она је девојчица у пубертету. Замислите како све то делује на њу, када чита по друштвеним мрежама“.
Грбовић у целом случају види и политизацију приче.
„Она је експонат руске нације, као најбоља у свом спорту, а то се одмах преноси даље и даље. Доста је политизована цела прича око Русије и МОК-а и уопште њихових спортиста, уз све то што су им ускратили химну, обележје, име... То је у спорту практично више од срамоте. Када играте за своју репрезентацију, играте својим именом и презименом и именом репрезентације, са свим обележјима. Овако могу да пуштају Чајковског, могу и да цитирају Достојевског, али на крају крајева – то није то“, истиче директор „Београдске арене“ и подвлачи:
„Без обзира на све, та правда коју они спроводе, та олимпијска правда, селективна је тако што су (Руси) већ представљени као нешто лоше, а сви остали су добри. То није истина“.
Викторија Синицина и Никита Кацалапов - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
СПОРТ
Руси се окитили сребром, па Камили послали снажну поруку /видео, фото/
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
СПОРТ
Америка и Канада о Валијевој: Разочарани смо
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
СПОРТ
Спорт у канџама моћи – зашто Камила мора да прође као Новак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала