- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Научници: Нуклеарна енергија кључна у смањењу емисије ЦО2

CC0 / Pixabay / Нуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Амерички научници су дошли до закључка да ће прелазак на соларне панеле и ветроелектране омогућити човечанству да смањи ефекат стаклене баште за 80-85 одсто. Док ће са осталих 15-20 одсто човечанство моћи да се избори само уз масовну употребу нуклеарне енергије. Резултати су објављени у научном часопису „Натур енерџи“.
„Обновљиви извори енергије ће помоћи човечанству да смањи емисије ЦО2, али не и да их у потпуности елиминише. Наши прорачуни показују да при строгој контроли количина ефекта стаклене баште, нуклеарна енергија ће постати најпоузданији и најјефтинији извор електричне енергије за већину земаља на свету“, рекао је аутор истраживања и научник из америчког Института науке „Карнеги“ Леј Дуањ.
У свом новом истраживању Дуањ и колеге су се заинтересовале како ће затварање електрана на угаљ и гас утицати на доступност енергије у већини земаља света, ка и на цену њене производње помоћу обновљивих извора енергије и нуклеарних електрана.
​Научници су анализирали како се мења ниво сунчеве светлости на површини и снага ветрова на територијама у 46 кључних држава и региона света: у Сједињеним Америчким Државама, Европи, Русији, Кини, Индији, Аустралији и неким земљама Северне Африке и Латинске Америке. Ове податке су искористили за обрачун цене електричне енергије при делимичном или потпуном одустајању од фосилних горива.
Када се количина ЦО2 смањила за приближно 15-20 одсто, ветрењаче и соларни панели су се показали повољнијим за изградњу и експлоатацију него нуклеарне електране.
У случају када се количина ЦО2 смањила за 98-99 одсто од тренутног нивоа, ситуација је била обрнута – нуклеарна енергија је била значајно јефтинија и повољнија од обновљивих извора светла и топлоте уз сличан ниво инвестиција. То је посебно било карактеристично за Бразил, Немачку и многе друге државе чији климатски услови не погодују за рад ветрењача.
У Бразилу ће нуклеарна енергија бити исплативија него енергија добијена од ветропаркова и соларних панела приликом смањења емисије за 80 одсто и више, док ће у Немачкој изградња нуклеарних електрана бити исплативија ако се 84 одсто смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште.
У том случају, ако цена изградње и експлоатације нуклеарних електрана се значајно смањи у наредним годинама, онда ће и и та граница бити још нижа око 50 одсто за Немачку и шест одсто за Бразил.
Ови резултати, по мишљењу Леја Дуања и његових колега, говоре о томе да климатолози потцењују потенцијални допринос нуклеарне енергије у борби са глобалним отопљењем.
Даљи развој нуклеарних технологија, како се надају научници, ће омогућити да се убрза прелазак човечанства ка потпуно декарбонизованој економији.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2021
Путин: Русија реализује задатак смањења емисије штетних гасова, неопходна сарадња свих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала