- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Паника у Кијеву: Олигарси, политичари масовно напуштају Украјину, Зеленски даје 24 часа да се врате

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајински авиони на аеродрому Бориспољ у Кијеву
Украјински авиони на аеродрому Бориспољ у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Украјински бизнисмени масовно напуштају Украјину чартер летовима и приватним авионима, пишу украјински медији. Председник Владимир Зеленски их позива да се врате.
Само 13. фебруара 30 авиона напустило је Украјину, саопштио је председник Владимир Зеленски.
Како пише „Украјинска правда“, најмање осам бизнисмена, међу којима су и посланици Врховне раде су отишли. Између осталих, још крајем јануара земљу су напустили једни од најбогатијих људи у земљи, као што су Ринат Ахметов и Виктор Пинчук који заузимају прво, односно друго место на листи најбогатијих по Форбсу.
Наводно, посланик из партије „Опозициона пларформа – За живот“ Игор Абрамович наручио је приватни авион за 50 особа који је требао да одвезе чланове његове породице, страначке колеге и бизнис-партнере у Беч.
Председник Украјине Владимир Зеленски позвао је вечерас у обраћању нацији све државне службенике који су напустили земљу да се врате кући.
„Народ вам је дао поверење, не само да управљате државом, већ и да је браните. То је ваша директна обавеза у овој ситуацији: бити заједно са нама, са украјинским народом. Предлажем вам да се у року од 24 часа вратите у отаџбину и станете раме уз раме са украјинском армијом, са нашом дипломатијом, нашим народом“, рекао је Зеленски.
Зеленски се обратио и олигарсима.
„Ваша снага није у вашем новцу, нити у авионима, већ у грађанском ставу који кожете да покажете. Вратите се својим људима и својом земљи, захваљујући којима сте добили своје фабрике и богатство“, закључио је Зеленски у свом обрачању.
Хистерија око наводних планова Русије да нападне Украјину траје већ недељама. Иако је Москва више пута демантовала да има такве намере, западни медији и политичари не престају да понављају исту мантру. Последњих дана се провлачи теза да Русија, наводно, намерава да изврши "инвазију" 16. фебруара.
Председник Украјине Владимир Зеленски  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
СВЕТ
Само за један дан Украјину напустило тридесет авиона: Зеленски обећава да ће он остати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала