Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Помор код Тамиша: Нађене 64 мртве птице заштићених врсти /фото/

CC0 / Pixabay / Кућица за птице
Кућица за птице - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије пронашли су 64 леша дивљих птица код рибњака Сутјеска.
Како се наводи у саопштењу тог друштва, пронађено је 34 леша строго заштићеног мишара, 21 леш строго заштићене велике беле чапље, седам лешева ловостајем заштићене сиве чапље и два леша великог вранца.
„Према траговима људског кретања, остацима муниције као што су патрони за сачмарице и повредама које су видљиве на птицама основано сумњамо да су убијене“, каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
Он је додао да се на подручју на којем су пронађени лешеви птица налази и гнездо белорепана, мишара, као и пар црних жуна.
У Друштву за заштиту и проучавање птица Србије наводе и да се на супротној обали Тамиша налазило ноћилиште великих вранаца који су вероватно посећивали и оближње рибњаке, па је то могао да буде разлог за одмазду над птицама, преноси Танјуг.
Друштво за заштиту и проучавање птица Србије захтева хитну реакцију покрајинске инспекције за заштиту животне средине, полиције и тужилаштва који треба да изврше преглед терена, сакупе лешеве и остатке лешева птица и доставе их надлежној ветеринарској институцији ради утврђивања узрока угинућа.
„Убијањем овако великог броја птица начињена је огромна еколошка штета биодиверзитету Србије и целог региона. Птице које су код Сутјеске усмрћене током зимских месеци биле су на зимовању у Србији, а могле су да дођу из разних европских држава“, стоји у саопштењу.
Када се последњи пут чули цвркутање врабаца? - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
ДРУШТВО
Нестало 600 милиона птица у ЕУ - од тога 237 милиона врабаца
Млади Харисов јастреб у резервату - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
СРБИЈА
Како изгледа припитомљавање „летећег вука“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала