- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски писац међу великанима: Горан Лазовић гост руског фестивала на коме су били Чехов и Ахматова

© SputnikГоран Лазовић
Горан Лазовић - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Међународни књижевни фестивал „Књигамарт” у сибирском граду Иркутску окупиће еминентне писце из Русије и других земаља од 2. до 5. марта. Организатор је руско Министартво културе и иркутска библиотека „Молчанов Сибирски” у којој су наступали Чехов, Сложењицин, Ахматова, а која ће ове године угостити српског писца Горана Лазовића.
Библиотека „Молчанов Сибирски“ по много чему је знаменита. У њој су наступали Чехов, Сложењицин, Ахматова, Eвгеније Јевтушенко. Листи цењених књижевних имена овога марта придружује је наш Горан Лазовић који ће учествовати у главном програму манифестације „Књигамарт“ и то са новим песмама преведеним на руски језик и књигом „Планета Јевтушенко“. У њој је Лазовић сабрао разговоре с Евгенијем Јевтушенком, оно што му је руски писац беседио, писма, разгледнице из Карелије, Ростова на Дону...
„Моје дружење с Јевтушенком трајало је скоро 40 година. Код њега сам одлазио још као студент и све сам те успомене објединио у књизи 'Планета Јевтушенко' кроз коју сам хтео да дочарам не наш однос, већ део биографије великог уметника“, каже за Спутњик Горан Лазовић.
Песник Евгениј Јевтушенко - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Никад нисам био тужнији: Како је Америка одбила глас Јевтушенка против бомбардовања Србије / видео /

Планета Јевтушенко

Вишедеценијско дружење два писца, руског и српског потврђује и документарни филм „Свет без граница Евгенија Јевтушенка“ у којем је управо Лазовић Јевтушенков саговорник, али и бројна дружења на фестивалима у Русији и Србији.
„Кад сам добио награду 'Сергеј Јесењин', у Долгопрудном су ми направили велики концерт, а Јевтушенко коме је нога била ампутирана је тe ноћи побегао из болнице и дошао на фестивал, попео се на сцену рекавши да је морао да загрли свог српског брата. Причали смо о Србији, о Оскару Давичу, о Евгенијевим наступима у Београду, Панчеву и о чувеној Милени коју је Јевтушенко по Србији тражио. Случајност је да сам 15. децембра прошле године промовисао књигу у Руском дому и та је Милена била на промоцији књиге 'Планета Јевтушенко'“, сведочи Лазовић.

Песме о Донбасу и добром војнику Харолду Мајерсу

На фестивалу у Иркуску Лазовић ће говорити не само о Јевтушенку, већ и о Радовану Белом Марковићу, са којим, како каже, није стигао да се опрости.
„Радован је био мој велики пријатељ и књижевни сабрат. Он је писао о мојој књизи 'Људи и градови', а ја сам одломке из његове књиге 'Госпођа Олга' читао на великом књижевном фестивалу у Јасној пољани посвећеном Толстоју. Јевтушенко је, такође, био у прилици да прочита ту књигу Белог Марковића“.
Горан Лазовић и Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2018
Књига Горана Лазовића: Аутобиографија о другима или енциклопедија о Русији
Лазовић је пре неколико година, такође у Иркутску, учествовао на „Бајкалском фестивалу”, који је отворио са руским класиком Едуардом Лимоновим. Овога пута, он ће казивати нову поезију о Донбасу и љубавну лирику. Део његовог наступа биће и читање песме „Добри војник Харолд Мајерс“ посвећене Американцу који је после бомбардовања Србије извршио самоубиство.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала