- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Стефан Миленковић и Ансамбл „Коло“ на представљању Србије у Дубаију

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEПавиљон Србије на светској изложби „Дубаи Експо 2020“
Павиљон Србије на светској изложби „Дубаи Експо 2020“ - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Виолиниста Стефан Миленковић, глумица Јелена Гавриловић, Ансамбл „Коло“ и маестро Петар Марић наступиће сутра на Светској изложби „Експо“ у Дубаију, у програму посвећеном Дану државности Републике Србије, саопштено је из Српског павиљона на Експо изложби.
Наступи наших уметника на Дан државности Србије, који ће бити обележени богатим културно уметничким и пословним програмом, представиће на најбољи начин економске, технолошке, иновационе, инвестиционе и туристичке потенцијале Србије, навели су организатори.
Како је истакла Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, досадашњи резултати наступа Србије на Светској изложби одавно су премашили првобитна очекивања.
„Србија је већ постигла импресивне резултате, будући да је Павиљон Србије до сада посетило више од 700.000 посетилаца из целог света. У оквиру пословног програма који спроводи Влада Србије у сарадњи са Привредном комором Србије и Развојном агенцијом Србије, до сада се представило више од 1.000 наших привредника, који су остварили више од 6.000 пословних контаката с потенцијалним партнерима“, рекла је Ана Илић, такође и заменица генералне комесарке Србије за Експо 2021 Дубаи.
Посетиоцима из целог света представиће се Ансамбл „Коло“, Гудачка репрезентација младих Стефана Миленковића, маестро Петар Марић, али и други учесници богатог културног и пословног програма.
„Припремљен је богат културно-уметнички програм, који ће пратити посетиоци Експоа из целог света: Ансамбл 'Коло' представиће културно и традиционално богатство Србије кроз разне плесове и ношње из свих крајева наше земље“, рекла је Ана Илић.
Свој премијеран наступ на највећем глобалном догађају на свету ће имати Гудачка репрезентација младих, која наступа под уметничким вођством Стефана Миленковића, чији програм је посебно осмишљен за Дан државности Србије.
„Крећемоооо! Девет величанствених који ће представљати Србију 15. фебруара у Дубаију са два наступа и посебно конципираним програмом за ову јединствену формацију. Невероватно сам поносан на вас и инспирисан оним што представљате као људска бића и као музичари - хвала вам од срца! “, записао је Стефан Миленковић на својој Фејсбук стрраници.
У вечерњем делу програма, који се из импресивне Al Wasl куполе сели на Павиљон Србије, гости са свих континената уживаће у динамичним звуцима маестра Петра Марића, осмоструког првака света на електричној хармоници, као и концерт филмске музике „Балкан Филм Акустик“, који изводе глумица Јелена Гавриловић и текстописац, композиторка и музичка продуценткиња Александра Марковић.
На репертоару ће бити нумере из новијих филмова, али и помало заборављених песама, као што су композиције Дарка Краљића или етно звук из дела седме уметности.
Светска изложба - Експо Дубаи, прва која се одржава у арапском свету, почела је 1. октобра 2021. и трајаће до 31. марта 2022, а на њој учествује више од 190 земаља.
Србија се на Светској изложби представља под модерним брендом националне платформе „Србија ствара“, а тема наступа гласи - „Србија ствара идеје: Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала