- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Тамна страна Дана заљубљених

CC0 / / Луперкалија (око 1635), Андреа Камасеј,, Мадрид, Музеј Прадо
Луперкалија (око 1635), Андреа Камасеј,, Мадрид, Музеј Прадо - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Иако се већ годинама велики број људи широм света жали на то како је Дан заљубљених обичан капиталистички трик – увек може бити горе. Томе сведоче и бројне историјске белешке. Дан заљубљених кроз историју не да није био романтичан, него је био морбидан.
Знамо да су стари Римљани имали чудне обичаје, но Луперкалије које су славили између 13. и 15. фебруара биле су посебно „чудне“. Наиме, стари обичај био је да се тада чисти град од злих духова. Самим тиме, призивала би се плодност, али и здравље. Обичај је налагао да глава куће жртвује козу и пса, а онда њиховим лешевима удара жену – како би она постала што плоднија.
„Били су пијани, били су голи. Младе жене је заправо требало да се нуде мушкарцима да их ударају. Веровале су да ће их то учинити плоднијима“, рекао је Ноел Ленски, историчар са Универзитета Колорадо у Булдеру.
Наиме, према старом веровању, ова је светковина настала од још раније светковине која се звала Фебруа, а само њено име долази од латинског назива за месец фебруар.
Ако идемо још даље у етимологију, сам назив за фебруар долази од Феба, односно Аполона. Сам бог Аполон носио је назив Феб. Позната је стара латинска изрека која каже: „После облака, Феб“, а данас нам је много познатија у облику: „После кише, долази сунце“.
Бог који се славио на Луперкалијама био је Луперк, а свештеници који су водили целу светковину звали су се „вучја браћа“.
Луперкал је била и пећина где је, према предаји, вучица подојила Ромула и Рема.
Постојао је и обичај према којем би организовали и својеврсну лутрију у којој су млади мушкарци извлачили имена жена. Потом би се спојили и остали заједно током фестивала, а можда и касније, преноси Б92.

Ко је уопште Валентин због ког се слави Дан заљубљених?

Валентин је био епископ и мученик који је помагао погубљеним хришћанима противно заповеди цара Клаудија Другог Готског, венчава младе заљубљене парове. Цар је сматрао да ће млади венчани младићи радије остајати код куће него ићи у рат. Зато га је у вечерњим сатима 14. фебруара 269. године на Фламинијском путу у граду Риму дао на погубљење. Над његовим је гробом у 4. веку изграђена базилика и од је тада тај светац почео да се слави међу хришћанима.
У 15. веку је овај светац повезан са празником заљубљених (дан заљубљених), што се одржало до данас.
Дан Светог Валентина код католика је 14. фебруар, док је у православном календару тог дана Свети Трифун. „Дан љубави и вина”.
Борис Малагурски - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2018
Малагурски: Свети Трифун или Дан заљубљених? (видео)
Дан заљубљених - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2015
Дан заљубљених: Празник љубави или празник кича?
Романтични састанак - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
ЦИА твитнула бизарну поруку поводом такозваног Дана заљубљених
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала