- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјински амбасадор: Кијев би могао одустати од чланства у НАТО-у

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе НАТО и Украјине
Заставе НАТО и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Кијев би могао да одустане од тежње да се придружи НАТО-у како би избегао рат, сматра амбасадор Украјине у Великој Британији Вадим Пристајко.
„Флексибилни смо, покушавамо да пронађемо најбољи начин да решимо проблем. Ако морамо да направимо озбиљне уступке, то је оно што можемо да урадимо“, одговорио је Пристајко на питање новинара радија „Би-Би-Си“ да ли Украјина размишља о одустајању од ступања у НАТО.

Улазак у НАТО – у уставу земље

Међутим, коментаришући речи амбасадора да је Кијев спреман да напустити чланство у Алијанси ради очувања мира, портпарол Министарства спољних послова Украјине Олег Николенко истакао је да је тежња Украјине да уђе у НАТО садржана у њеном уставу и ниједна одлука не може бити донета у супротности са његовим нормама.
„Наравно, зарад мира и очувања живота наших грађана, Украјина је спремна да иде на сваки формат дијалога. Истовремено, амбасадор Пристајко је у интервјуу с правом приметио да је перспектива чланства у НАТО-у записана у Уставу Украјине, али Украјина још увек није чланица НАТО-а нити било ког другог безбедносног савеза. Стога је за нашу земљу кључно питање безбедносних гаранција. Наравно, најбоља таква гаранција би био моментални пријем Украјине у Алијансу“, истакао је Николенко за портал „Севодња“.
Он је такође нагласио да тражење одговора на питања гаранција постаје фундаментални задатак за Кијев, али „при томе ниједна одлука не може бити донета супротно Уставу Украјине“.

Деманти амбасадора

Амбасада Украјине у Лондону касније је саопштила да је тумачење речи амбасадора Вадима Пристајка о чланству Украјине у НАТО било провокативно и да планови Кијева за чланство у Алијанси остају непромењени.
„После провокативне интерпретације разговора украјинског амбасадора Вадима Пристајка и новинара ‘Би-Би-Сија’, морамо да објаснимо да планови за чланство у НАТО-у остају непромењени. То је јасно регулисано нашим уставом. Све док Украјина не буде чланица Алијансе спремни смо да разматрамо и друге споразуме, укључујући и билатералне, како бисмо спречили рат“, објавила је амбасада на Фејсбуку.
Врховна рада Украјине је у децембру 2014. изменила два закона, одуставши од ванблоковског статуса државе. У фебруару 2019. године украјински парламент је усвојио амандмане на устав, наводећи курс земље ка ЕУ и НАТО-у. Украјина је постала шеста држава која је добила статус партнера за проширене могућности НАТО-а.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Како је раније изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија не ствара никакве поводе за конфликтну ситуацију око Украјине. Према његовим речима, Русија не искључује могућност да хистерија око Украјине, коју распирује Запад, има за циљ да покрије чињеницу да Кијев саботира Минске споразуме о Донбасу.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
РУСИЈА
Путин упозорава на последице: Улазак Украјине у НАТО може довести до сукоба Русије и Алијансе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала