- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Арктички хектар“ — подстицај за економски развој руског Севера

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаЈагма за "арктичким хектаром"
Јагма за арктичким хектаром - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Држављани Русије, чак и они који живе у иностранству, од 1. фебруара 2022. године добили су право да у шест региона на Арктику бесплатно користе хектар земље, на којој ће моћи да изграде кућу или да покрену свој бизнис.
Програм „Арктички хектар“ је направљен према пројекту „Далекоисточни хектар“, а оба су настала на иницијативу Владе Русије. Покренут је 1. августа 2021. године, али је у првих шест месеци важио само за становнике арктичких региона Русије, да би од фебруара ове године ступио на снагу закон да сваки грађанин који се пријави добија на период од пет година хектар земље у Арктичком региону.
Реч је конкретно о шест арктичких области Русије: Републикама Карелији и Коми, Ненецком и Јамалско-Ненецком аутономном округу, као и Архангелској и Мурманској области.

„Арктички хектар“ нуди широк спектар могућности

Како каже за Спутњик Владимир Пушкарјов, депутат Државне думе из редова Јединствене Русије и заменик председника думског одбора за регионалну политику и проблеме Севера и Далеког истока, овај програм је добро средство за привредни развој северних територија, а нуди широк спектар могућности.
Осим што грађани имају права да на овим територијама живе пет година бесплатно, на земљишним парцелама они могу да изграде кућу, организују еколошки туризам, развију свој бизнис и разне привредне делатности.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићЛепоте руског региона Карелија
Лепоте руског региона Карелија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Лепоте руског региона Карелија
„Такав пројекат пружа широк спектар могућности. Иако ће се неки запитати шта се може радити на далеком северу, овај програм пружа прилику да грађани остваре различите планове о којима су можда већ размишљали. Сама арктичка зона је широка и постоје добри услови за развој ове територије, посебно ближе западним или јужним зонама. Јасно је да су зиме на северу увек хладне и дуге, али треба имати на уму да је арктичка зона веома пространа и да клима није свуда иста“, констатује Пушкарјов.
Укупна површина земљишта које је на располагању прелази милион хектара. Највећи избор земљишних парцела је у Мурманској области (преко 700 хиљада хектара), као и у Републици Карелији (око 337 хиљада хектара).
„Овај пројекат је веома добра идеја, али пракса ће показати шта је и колико од оног што је замишљено и изводљиво. Онај ко буде желео да развије неки посао на овој територији, мора то да ради циљано, да има средства и озбиљну посвећеност. Највероватније се такви ентузијасти могу наћи“, каже директор Института народа Севера руског Државног педагошког универзитета „Херцен“ др Игор Набок.

Спречити одлив становништва и обезбедити услове за живот

Према речима Набока, пројекат је направљен како би се спречио одлив становништва са Арктика. Многи људи одлазе са ових територија, како због климе која је сурова, тако и због пословних понуда у другим градовима. Циљ државе је да задржи људе, обезбеди нова радна места, нормалне услове за живот, те да допринесе развоју и освајању ове територије.
„Пет година је рок у ком може да се покаже шта је успела да оствари особа која је преузела одговорност за одређену територију, а не само да је узме и да ништа не уради. А власт је заинтересована да се арктичке области освајају и развијају“, објашњава експерт.
Пушкарјов сматра да је ова иницијатива превасходно намењена онима који већ живе на тој територији и знају шта и како може ту да се ради, а мање је усмерена на то да људи из других региона дођу на Арктик како би покренули неки свој бизнис, мада је и то могуће.

Како добити хектар земље

Кад је реч о процедури за остваривање права на „арктички хектар“, на веб-страници програма „хектарарктике.ру“ објављена је мапа са доступним територијама. Грађани ту могу да одаберу локацију која им одговара, пријаве се за хектар земље и крену са реализацијом својих идеја.
Треба напоменути да се захтев може послати појединачно или за групу до десет људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала