- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Саосећам са Русијом, Путин ми никада није рекао да морам било шта да урадим

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
НАТО је два пута бомбардовао Србе без подршке Савета безбедности УН и није поштено да се од Срба очекује да симпатишу оне који су бацали бомбе на њих, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Фајненшел тајмс.
Додик је нагласио да је бомбардовање обликовало колективни осећај Срба према Алијанси, те да су Срби, као и Руси, сумњичави када се ради о улози НАТО-ау Европи.
НАТО је два пута бомбардовао Србе без подршке Савета безбедности УН. То је обликовало колективни осећај Срба. Није поштено очекивати од нас да симпатишемо оне који су бацали бомбе на нас“, рекао је Додик.
Истакао је да његова агенда није повезана са руском и да БиХ треба да остане неутрална услед растућег страха од наводне руске инвазије на Украјину.
Према његовим речима, Запад је игнорисао мишљење Срба у БиХ када је реч о уоченим опасностима у мултиетничким друштвима и ограничавању спољног утицаја, док су председник Русије Владимир Путин и премијер Мађарске Виктор Орбан то прихватили.
„Саосећам са Русијом, која верује да је њена безбедност неповредива и да треба да штити своју безбедност. Путин ми никада није рекао да морам било шта да урадим и увек је поштовао Дејтонски споразум“, навео је Додик.
На питање да ли је спреман да оствари своје претње у вези са повлачењем Републике Српске из институција на нивоу БиХ, Додик је одговорио потврдно, рекавши да Српску не треба олако схватити и да су Срби убеђени да су у праву.
Додик је, међутим, посебно нагласио да неће ризиковати избијање насиља зарад спровођења зацртаних циљева.
„Не желим рат. То није наша агенда. Нећу жртвовати мир за статус Републике Српске“, рекао је Додик, пренео је Танјуг.
Нагласио је да БиХ мора да задржи границе установљене Дејтонским споразумом и ширу аутономију за сва три конститутивна народа у БиХ, уз напомену да је нарушена равнотежа моћи и да је Бошњацима омогућен већи утицај.
„Уставне надлежности су се промениле. Нивоу БиХ дата су неприкладна овлашћења. Нисмо одушевљени БиХ и она нам је наметнута“, казао је, између осталог, Додик, пренела је Срна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала