- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Извештаји о инвазији ─ продаја магле и информациони тероризам

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних  послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Западни извештаји о наводној предстојећој „инвазији“ Русије на Украјину представљају продају магле, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Какав је сада став Запада? Захтевамо да Русија прекине војне вежбе, да повуче своје трупе. Русија како је планирала, тако и извршава своје планове. Сад је дошло време да делимично завршимо вежбе, (трупе) почињу да се враћају у своје сталне базе. А Запад, уверавам вас, ако већ није рекао, сигурно ће рећи: видите како смо их притисли, како је (председник САД) Бајден викнуо и одмах су се уплашили и испунили наше захтеве. То је то. То је продаја магле и наше западне колеге су у томе веома успеле“, рекао је Лавров после разговора са министром спољних послова Пољске Збигњевом Рауом.
Руски министар је навео да се војне вежбе на територији Русије одвијају по раније предвиђеном распореду.
„Што се тиче вежби које Русија изводи, још једном ћу нагласити: на својој територији и у складу са сопственим плановима, оне почињу, изводе се и завршавају како је планирано. О томе смо више пута говорили“, рекао је Лавров.
Министар је истакао да се ове вежбе одржавају „без обзира на то шта ко мислио, ко ће и како да хистерише око тога, ко и како спроводи прави информациони тероризам“.
Спекулације Запада о руско-белоруским вежбама Лавров је назвао параноичним.
„Раније сам коментарисао спекулације о томе да су руско-белоруске вежбе организване како би се Украјина напала са севера, да би се заузео Кијев. Сви ови потпуно параноични сценарији су објављивани више пута, и то у солидним медијима, нажалост. Али, по свему судећи, узбуђење и потреба коју доживљавају диригенти и сценаристи свих ових акција такође су доминирали и медијима“, истакао је он.

Предлог о обновљеном дијалогу у ОЕБС-у

Лавров је додао да Русија сматра занимљивим предлог Пољске о обновљеном дијалогу о европској безбедности у оквиру ОЕБС-а, али за Москву преговори са САД и НАТО-ом остају главни.
„У контексту изналажења путева за превазилажење растућих тензија у евроатлантском подручју, разговарали смо о пољској иницијативи, којом се предлаже да се у ОЕБС-у започне неформални обновљени дијалог о европској безбедности“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након разговора са министром спољних послова Пољске који тренутно председава ОЕБС-ом Збигњевом Рауом.
„Овај предлог сматрамо занимљивим, јер показује разумевање за постојеће проблеме и жељу да се нешто уради како би се ти проблеми скинули са дневног реда“, констатовао је он.
Истовремено, шеф руске дипломатије је истакао да је за Москву у овој фази главни дијалог са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом.
Према његовим речима, „у недостатку напретка на америчком и НАТО колосеку, разговор у Бечу очигледно неће дати резултата и то сви схватају“.
Како је навео, Русија ће наставити дијалог са САД и НАТО-ом о безбедносним питањима, јер постоје шансе да се постигне добар резултат.
Наставићемо дијалог о разјашњавању ставова Запада о томе колико су чланице НАТО-а способне за договор у погледу спровођења овог принципа недељивости безбедности и, наравно, водићемо стручне консултације како бисмо усагласили приступе конкретним питањима, било да су то ракете средњег и кратког домета или смањење војних ризика“, прецизирао је Лавров.
Он је објаснио да бечки безбедносни дијалог на платформи ОЕБС-а ризикује да се „разлије“ на мање токове.
„То ће бити још један формат дискусије... И ризикујемо да дођемо до ситуације да се сав овај дијалог разлије на мање токове и да ћемо само имитирати активности. А срж проблема ће остати нерешена“, истакао је министар.
Лавров је констатовао да је један од главних изазова са којима се ОЕБС сада суочава заједничко разумевање безбедносне архитектуре.
„Полазимо од чињенице да је један од главних изазова са којима се суочава ОЕБС постизање заједничког схватања фундаменталног принципа за целокупну европску безбедносну архитектуру, принципа недељивости те саме безбедности, принципа једнаке и недељиве безбедности“, нагласио је Лавров.
Он је подсетио да тај принцип захтева „избегавање било каквих дејстава која ће ојачати нечију безбедност науштрб безбедности било које друге земље“.
Руски министар додао је да очекује да ће добити суштинске одговоре од европских земаља на своју поруку о принципима недељивости безбедности.
„Да бих разјаснио приступе наших колега, чији су лидери потписали документе (ОЕБС-а), упутио сам поруку министрима спољних послова релевантних земаља у Европи са молбом да разјасне како они сами схватају сет ових обавеза које називају принципима недељивости безбедности. Очекујем да ће такви одговори у суштини доћи“, оценио је Лавров.
Русија рачуна да ће садашњи председавајући Организације за европску безбедност и сарадњу помоћи у решавању кризе у Украјини, навео је Лавров.
„Посветили смо посебну пажњу украјинској кризи, потврдили да не постоји алтернатива за имплементацију минског пакета мера. Очекујемо да ће садашње председавање, укључујући преко свог представника у Украјини и у контакт групи, олакшати кретање у овом правцу што је пре могуће и што одговорније“, закључио је Лавров.

Москва ускоро предаје одговор САД и НАТО-у

Одговори Русије на писма Сједињених Америчких Држава и НАТО-а по питању безбедносних гаранција биће у најскорије време предати Вашингтону и Бриселу, изјавио је руски министар.
„Што се тиче тога да ли ово значи крај приче? Не, то није крај приче. Јуче сам известио председника Путина и нагласио да су наши предлози, које је он у принципу одобрио и који ће сада бити финализовани и у најскорије време предати нашим америчким и партнерима из НАТО-а, они полазе од одржавања интегритета руске позиције“, објаснио је Лавров.
Према речима министра, кораци наведени у руском одговору су „наравно важни као практични кораци ка деескалацији“.
„Али ови кораци ће бити ефикасни ако се под њима постави чврст правни темељ, а пре свега у смислу тумачења принципа недељивости безбедности, који наше западне колеге бесрамно искривљују, тумачећи га искључиво као слободу избора војних савеза“, закључио је Лавров.
Подсетимо, Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. Крајем јануара САД и НАТО упутили су Москви писане одговоре на предлоге Русије о безбедносним гаранцијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала