- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Мало чудо: У Ботаничкој башти процветала агава после 130 година /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПроцветала агава у стакленику Ботаничке баште "Јевремовац"
Процветала агава у стакленику Ботаничке баште Јевремовац - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
У стакленику Ботаничке баште „Јевремовац“ догодило се право чудо — први пут од како је пре 130 година башта отворена процветала је агава.
За ове биљке је карактеристично да цветају само једном током живота и одмах после тога увену. Када се нађу ван природног окружења, цветају изузетно ретко.
Зато се, поред оног у Бостону и у још само неколико градова на планети, „Јевремовац“ уписао на светску мапу стакленика у којима се овај несвакидашњи догађај одиграо.

Мистерија цветања

Шта се то посебно десило да агава врсте сизала одлучи да процвета усред Београда и изненади све љубитеље биљака, и запосленима у овој оази зеленила представља мистерију.
Према речима др Пеђе Јанаћковића, професора Биолошког факултета, агава сизала је вишегодишња биљка, чији је животни век углавном десет година, док неке друге врсте могу да живе тридесет, четрдесет, а према неким информацијама и стотину година. Цветање заправо представља крај њиховог живота, али и наду да ће од пупољака, које претворени у луковице падају на тло, нићи нека нова агава.
„Цваст агаве може бити различитог облика, а ова наша има гроздасту цваст са великим бројем цветова. Цваст углавном достиже висину од неких пар метара, али код неких врста, каква је агава американа, цваст може достићи висину од 15 метара. Као што видите, агава која је нам је приредила ово пријатно изненађење је висином досегла сам кров стакленика, тако да је мало повила ‘врат’ као да се поклања посетиоцима, којих је ових дана јако пуно“, објашњава професор Јанаћковић.
Интересовало нас је одакле је ова „поносна Мексиканка“ дошла у престоницу Србије и зашто је управо сада одлучила да процвета.
По речима професора Јанаћковића, агава води порекло из Мексика , али се као украсна биљка раширила свуда по свету. Наша је у „Јевремовац“ стигла вероватно из Средоземља.
„Трудимо се да у Стакленику створимо услове приближне оним на које су биљке навикле. У делу Стакленика где чувамо пустињске биљке из Африке, Америке и Медитерана, водимо рачуна да температура током дана буде виша, а током ноћи нижа, не би ли што верније дочарали тропске услове. Очигледно да се то наше залагање допало нашој агави, чим је одлучила да нас обрадује раскошним цветањем“, каже кроз смех професор Јанаћковић.

Пиће краљева и свештеника

Љубитељима алкохолног пића текила вероватно је познато да се прави од агаве, али не и да се добија од само једне врсте, плаве агаве — текилиане.
Текила се добија од биљке Агава текилана, која је плаве боје и расте само у Мексику. За разлику од плаве агаве, од других врста се добија ферментисани сок које се назива пулке и који је у стара времена био доступан само свештеницима и краљевима, објашњава биолог Милан Гавриловић и додаје да коришћње агаве старо скоро 9.000 година
© Sputnik / Лола ЂорђевићВлакна из листа агаве Астеци су користили као замену за памук
Влакна из листа агаве Астеци су користили као замену за памук - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Влакна из листа агаве Астеци су користили као замену за памук
Код древних Ацтека агава је била високо позиционирана због њене вишеструке примене, како у исхрани, тако и у домаћинству. Влакна из листова су користили као замену за памук, док су сочне основе листова кували, добијајући тиме шећер. Поред листова, и цвет агаве је јестив. Оно што је најпознатије код агаве и што има највећу примену су влакна из листова, која су заправо механичко ткиво биљке. Еластична, мекана, али изузетно јака, влакна су отпорна на УВ зраке и морску воду, тако да не чуди што су широку примену нашла у изради бродских ужади, закључује Гавриловић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЦвет Стрелиције називају рајском птицом међу биљкама
Цвет Стрелиције називају рајском птицом међу биљкама - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Цвет Стрелиције називају рајском птицом међу биљкама
Имајући у виду да агава након цветања увене, није остало још пуно времена да посведочите правом малом чуду. А шетња стаклеником Ботаничке баште ће учинити да се осетите као да корачате прашумом. Поред агаве, можете уживати у погледу на раскошне цветове стрелиције, орхидеје, бромелије, банане и других.
Авена барбата  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Врло неупадљива: Постоји биљка која може да се креће и сакрива /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала