- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Рата Москве и Кијева неће бити али су могуће украјинске провокације

© Sputnik / Александр Полегенько / Уђи у базу фотографијаГраница између Русије и Украјине
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Ужарена жица по којој свет хода када је реч о Украјини и Русији могла би сваки час да пукне ако би се десила нека провокација у Донбасу. Политиколог Драгомир Анђелковић каже да Русија не планира рат и да он може да избије једино ако Америка натера Украјинце да крену у неку операцију на Донбас.
Украјинци су с друге стране, како каже Анђелковић, свесни какве би то по њих имало последице, па избегавају да то ураде.
„Руско је мишљење да нема никаквог основа да се прича о рату осим ако Украјинци не крену у офанзиву,“ објашњава Анђелковић за Спутњик.

Инсценирана провокација је могућа

Анђелковић сматра да није искључена могућност да се инсценира нека провокација од стране Украјине или њених ментора, али мисли да она не може да довде до великог рата, уколико су провокације ниског интензитета.
„Провокација је већ било много. Осим тога Русија није земља која би била уплашена малим провокацијама, јер на њу не може да изврши инвазију Америке или НАТО. Пре се ради о томе да ће им циљ бити да испровоцирају Русе да реагују, тако што ће украјински екстремисти нешто да ураде што би подстакло Русе да реагују и да заштите народ у Донбасу,“ каже Анђелковић.

Хоће ли Кијев покушати нешто попут хрватске „Олује“

Запад наравно гледа да то изведе али, како истиче наш саговорник, тако да се не види да је то урађено, али то није лако.
„Да би почела руска операција великих размера мора да се изврши нешто што подсећа на хрватску операцију „Олуја“ када су Хрвати масовно кренули на Србе. Нисам сигуран да су Украјинци спремни да крену тако на Доњецк јер знају да би врло скупо платили такву авантуру. Запад изгледа већ дуже време покушава да изазове рат али не иде то тако лако јер нико неће да гине за њих,“ каже Анђелковић.
Русија је раније данас објавила да повлачи део војника након што су завршене војне вежбе уз украјинску границу уз објављене снимке тенкова како се враћају у базу. Тим поводом портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова написала је да ће 15. фебруар 2022. године "ући ће у историју као дан када је пропала западна ратна пропаганда- осрамоћени и уништени без иједног испаљеног метка.“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала