- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Русија ће одговорити ако негде почну да убијају њене грађане

© REUTERS / UKRAINIAN ARMED FORCES PRESS SERПрипадници украјинских Оружаних снага на војним вежбама у Херсону
Припадници украјинских Оружаних снага на војним вежбама у Херсону - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Русија ће заштитити своје грађане било где у свету, изјавио је у интервјуу за Гардијан стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов.
„Не треба да се чудите ако нанесемо узвратни удар... ако они (Украјинци) почну било где дрско да убијају грађане Русије – у Донбасу или негде другде“, рекао је он.
Дипломата је при томе нагласио да Москва неће извршити инвазију на суседну државу ако је не буду провоцирали.
Чижов је подсетио да је тренутна бројност руских снага на граници са Украјином једнака бројности трупа које су учествовале на вежбама „Запад 21“ прошлог септембра, али да тада нико није рекао ни реч.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а оптужбе о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Запад такође оптужује Москву да планира „инвазију“ на Украјину и појачава своје присуство у Источној Европи. Русија одбацује све тврдње, истичући да премешта трупе унутар своје територије и подсећа да не учествује у унутрашњем украјинском сукобу и не крши никакве споразуме, за разлику од Кијева који Минске споразуме не поштује.
Мински споразуми предвиђају уставну реформу, прекид ватре и повлачење тешког наоружања са контакт линије. Истовремено, украјинске власти су сада концентрисале највећи део војске на граници са самопроглашеном Доњецком и Луганском народном републиком и редовно гранатирају устанике, укључујући и коришћењем забрањене технике добијене од западних земаља.
Од 2014. године земље НАТО-а, предвођене Сједињеним Америчким Државама, испоручују оружје Украјини и обучавају њену војску, што директно крши Минске споразуме и негативно утиче на решавање ситуације у Донбасу. Осим Американаца, у испорукама вредним милијарде долара учествују Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Литванија, Чешка, Бугарска, Румунија и Естонија. Америчка влада је протеклих дана више пута сигнализирала о својој спремности да прошири испоруке наоружања и војне технике Украјини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала