- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф НАТО: Сигнали из Москве уливају оптимизам

© REUTERS / JOHANNA GERONГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Сигнали из Москве о наставку дипломатских напора по питању преговора о гаранцијама безбедности уливају оптимизам, рекао је шеф НАТО Јенс Столтенберг.
Столтенберг је на конференцији за медије уочи дводневног састанка министара одбране рекао и да су савезници спремни за дијалог са Русијом.
"Да саслушамо забринутости Русије, изнесемо своје, да разговарамо о односима Русија-НАТО, безбедности у Европи, укључујући Украјину, транспарентности када је реч о контроли наоружања", навео је он.
Он је још рекао да у Алијанси „за сада не виде да је дошло до деескалације на граници са Украјином“, али да настављају да прате ситуацију.
Даљи планови о јачању снага на источном крилу НАТО зависиће од ситуације у Украјини, рекао је он.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров предложио је токо разговора са руским председником Владимиром Путином о безбедносним гаранцијама са САД и НАТО да се преговори наставе.
Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. Крајем јануара САД и НАТО упутили су Москви писане одговоре на предлоге Русије о безбедносним гаранцијама. Русија сада спрема свој одговор.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
РУСИЈА
Путин: Ширење НАТО-а на исток – веома опасно; Русија спремила реакцију на одговоре о безбедности
Руски ракетни дивизион наоружан противваздушним системом С-400 - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
РУСИЈА
Пораз западне пропаганде: Русија почела да повлачи део трупа након војних вежби /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала