- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф полиције Отаве поднео оставку

© AP Photo / Jeff McIntoshПротест камионџија у Канади
Протест камионџија у Канади - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Шеф полиције Отаве Питер Слоли поднео је оставку након што је критикован због неактивности током протеста камионџија, који се противе епидемиолошким мерама и који су паралисали главни град Канаде.
Неименовани званичник савезне владе, који је захтевао анонимност, потврдио је за АП оставку шефа полиције Слолија.
Канадски премијер Џастин Трудо активирао је данас овлашћења за ванредне ситуације да би угушио протесте возача камиона и других који су паралисали престоницу Отаву и блокирали граничне прелазе због ковид ограничења, наводи АП.
Канадски премијер је такође предузео корак без преседана, најављујући замрзавање личних банковних рачуна демонстраната који се противе епидемиолошким мерама.
У складу са новим мерама банке ће и без судског налога моћи да замрзну личне рачуне било кога ко је повезан са протестима, наводи Би-Би-Си.
“Овде се ради о заштити Канађана и заштити радних места људи”, изјавио је Трудо јуче на конференцији за новинаре.
Трудо се позвао на Закон о ванредним ситуацијама, наводећи да ће опсег ових мера бити “временски ограничен, разуман и пропорционалан” и да војска неће бити распоређена.
У главном граду Канаде је и даље више стотина демонстраната.
Канадска полиција је јуче након једнонедељне блокаде потиснула преостале демонстранте са моста “Амбасадор” у канадском граду Виндзору, који је кључни гранични прелаз и главна траса за трговину између Канаде и САД.
Протести су почели као “устанак” камионџија против новог правила по којем морају да буду вакцинисани да би прешли америчко-канадску границу, да би врло брзо прерасли у свеопште демонстрације против ковид ограничења, пренео је Танјуг.
Џастин Трудо - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
СВЕТ
Канада уводи ванредно стање, Трудо креће у обрачун са демонстрантима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала