- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Снимак из унутрашњости „малог Сунца“: Фузија „светог грала“ физике /видео/

CC0 / Unsplash/Jonathan Borba / Сунце
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Пре неколико дана свет је одушевила вест да је постигнут значајан корак у овладавању фузијом, коју многи називају „светим гралом“ физике, а сада имамо прилике и да завиримо у унутрашњост реактора.
Фузијски научници, окупљени у једном од највећих истраживачких конзорцијума – „ЕУРО фјужен“, оборили су нови рекорд ослобађањем трајне фузијске енергије од невероватних 59 мегаџула.
Ово достигнуће на ЈЕТ-у у Великој Британији, највећем и најмоћнијем оперативном токамаку на свету, демонстрација је пуног потенцијала фузије у испоруци сигурне, одрживе и нискоугљеничне енергије.
Сада се појавио и снимак из самог реактора, па имамо прилику да видимо како је то заиста изгледало.
Иначе, фузија је процес спајања језгра лаких атомских елемената при чему се ослобађа огромна количина енергије. На пример, при фузији свега пет грама материјала добије се енергије колико и изгарањем 60 тона врло квалитетног угљеника. Фузија се одвија на Сунцу и осталим звездама, а реч је о наизглед једноставној реакцији, преноси Јутарњи лист.
Квантна физика — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Невероватан успех научника у овладавању „светим гралом физике“: Оборен рекорд у нуклеарној фузији
Европска организација за нуклеарно истраживање, познатији као ЦЕРН је највећи центар за истраживање елементарних честица. - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена мистериозна Икс-честица: Појавила се после Великог праска, различита од свега што постоји
Највећа и најважнија истраживања ЦЕРН-а обављају се у Великом хадронском сударачу, подземном тунелу дугачком 27 километара на граници Швајцарске и Француске - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Акцелератор честица у ЦЕРН-у почиње поново да ради
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала