- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина затражила помоћ НАТО-а у случају различитих ванредних ситуација

© NATOЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Украјина је затражила од НАТО-а међународну помоћ у случају могућих ванредних ситуација „различитог карактера“ које могу погодити цивилно становништво, саопштила је прес-служба Алијансе.

„Државна служба за ванредне ситуације Украјине припрема се за ванредне ситуације великих размера различитог карактера које могу погодити цивилно становништво. У складу са неопходним процедурама Евроатлантски координациони центар за реговање на катастрофе примио је 15. фебруара од Украјине захтев о пружању међународне помоћи“, наводи се у саопштењу.

Украјина је затражила преко 260 уређаја за детектовање експлозивних направа на различитим дубинама, комуникациону опрему, личну заштитну опрему, укључујући 70.000 одела за хемијску заштиту, десетине хиљада делова опреме за ватрогасце, као и ронилачку опрему и одела.
Украјинска страна такође тражи да јој се обезбеди 55 мобилних теренских кампова за смештај 250-300 људи. На списку је и на десетине булдожера, багера, камионских дизалица, камиона.
Кијев тражи и медицински материјал који укључује лекове против болова, антибиотике, маске, рукавице, завоје и заштитна одела.
Евроатлантски координациони центар за реговање на катастрофе је главни механизам НАТО-а за реаговање на цивилне ванредне ситуације у евроатлантском региону. Његов задатак је да координира пристигле захтеве и понуђену помоћ у случају природних и техногених катастрофа.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Како је раније изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија не ствара никакве поводе за конфликтну ситуацију око Украјине. Према његовим речима, Русија не искључује могућност да хистерија око Украјине, коју распирује Запад, има за циљ да покрије да Кијев саботира Минске споразуме о Донбасу.
Припадници украјинских Оружаних снага на војним вежбама у Херсону - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
РУСИЈА
После Путинове шале британски таблоиди објавили време почетка „руске инвазије на Украјину“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала