- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински министар: Мински споразуми не могу се релизовати по руским условима; Москва: То је фарса

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаДржавна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву
Државна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Мински споразуми не могу се реализовати под условима Русије, изјавио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба током телефонског разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.
Како се наводи у саопштењу на сајту украјинског Министарства спољних послова, генерални секретар УН нагласио је да Уједињене нације сматрају дипломатију као једини начин за решавање ситуације око Украјине. Министар Кулеба је истакао да украјинска страна високо цени активности канцеларија УН у Украјини, посебно напоре у хуманитарном правцу и рад Програма УН за развој. Истовремено, шеф украјинске дипломатије је уверен да УН треба да буде активан учесник у дипломатским напорима за смањење тензија. Кулеба је Гутерешу предложио да се за деескалацију искористи механизам „добрих услуга генералног секретара УН“.
Министарство је подсетило да се активирање механизма „добрих услуга генералног секретара“ одвија у оквиру члана 99. Повеље УН, који предвиђа право генералног секретара да у Савету безбедности УН покрене сва питања која, по његовом мишљењу, могу угрозити међународни мир и безбедност.
„Добре услуге генералног секретара“ (посете, састанци са представницима страна у сукобу, брифинг Савета безбедности, посредовање, препоруке за деескалацију итд.) може да обавља лично или преко одређених специјалних представника, изасланика или саветника, а имају за циљ да спрече ескалацију.

„Министар је такође скренуо пажњу генералног секретара на покушаје Русије да манипулише садржајем Минских споразума и промовише искривљену визију њихове суштине. Он је нагласио да се Мински споразуми не могу реализовати под руским условима који предвиђају, између осталог, тзв. директан дијалог између Украјине и посебних региона Доњецке и Луганске области“, истиче се у саопштењу.

Према речима министра, Украјина је спремна за преговоре о политичко-дипломатском решењу уз учешће руске стране у „нормандијском формату“, а спремна је и да „ради у другим форматима и на активизацији свих преговарачких платформи“.

Захарова: Не постоје руски услови, постоји здрав разум

Коментаришући изјаве украјинског министра, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова истакла је да не постоје „руски“ услови за примену Минских споразума, већ постоји здрав разум.
„Не постоје никакви ‘руски’ услови, осим буквално, како је написано, имплементација овог документа по тачкама. Да ли се то може назвати ‘руским’ условима или здравим разумом?... Једино о чему говоримо, а то је већ постало слоган, је реализација Минских споразума онако како је то записано“, изјавила је Захарова у емисији „Соловјов уживо“.
Она је закључила да је то „права фарса коју украјинска политичка мисао, кијевски режим користи како би заменила рад на примени Минских споразума“.
„Они немају ни снаге ни храбрости да кажу да више нису посвећени и да се неће придржавати Минских споразума, јер схватају да цела међународна заједница, напротив, наглашава њихову релевантност и недостатак алтернативе“, закључила је она.
Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу. Украјинске власти су раније више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је раније да се Украјина одговорно односи према Минским споразумима о Донбасу и да је то једини формат који функционише.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Како је раније изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија не ствара никакве поводе за конфликтну ситуацију око Украјине. Према његовим речима, Русија не искључује могућност да хистерија око Украјине, коју распирује Запад, има за циљ да покрије чињеницу да Кијев саботира Минске споразуме о Донбасу.
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
РУСИЈА
Кремљ: Украјина чини све како не би испунила обавезе из Минских споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала