- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Непријатељ Украјине није Русија, већ украјинска „елита“

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Позив председника Украјине Владимира Зеленског државним службеницима и олигарсима да се врате у земљу показао је да непријатељ ове земље није Русија, већ украјинска „елита“, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
а„Након што је председник Украјине затражио од државних службеника, олигарха и посланика који су напустили земљу због страха од рата и неспремности да бране своју домовину да се врате, постало је јасно да непријатељ ове државе није Русија. Непријатељ Украјине је њена ‘елита’“, написала је Захарова на свом Телеграму.
Према њеним речима, након што је Зеленски рекао да је „објава датума ‘инвазије’ застрашивање, постало је јасно да Сједињене Америчке Државе нису пријатељ ове земље“.
„Након што је председник Украјине изјавио да има апсолутно све обавештајне податке о агресору, да је украјинска војска јача него икад, а на дан ‘напада’ који су објавили Американци у Украјини ће се одржати велике најављене манифестације у циљу јачања имиџа, све је постало јасно“, додала је портпаролка.
Зеленски се у понедељак обратио свим државним службеницима који су напустили земљу или планирају да оду, позивајући их да се врате у року од 24 сата, јер им је народ поверио да „управљају земљом и штите је“. Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине изјавио је да се ван земље налази 23 посланика Врховне раде.
Украјински лидер је такође у понедељак потписао указ којим је 16. фебруар проглашен за Дан јединства. Уредбом је предвиђено да се на тај дан на објектима у свим насељима подигне застава Украјине, а у 10 часова по локалном времену свира химна.
Амерички медији раније су јавили да је председник САД Џозеф Бајден рекао савезницима да би „руска инвазија“ на Украјину могла да почне 16. фебруара.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Како је раније изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија не ствара никакве поводе за конфликтну ситуацију око Украјине. Према његовим речима, Русија не искључује могућност да хистерија око Украјине, коју распирује Запад, има за циљ да покрије чињеницу да Кијев саботира Минске споразуме о Донбасу.
Руски граничари поред ограде подигнуте на Криму на граници са Украјином - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
РУСИЈА
Први безбедњак Украјине: Без панике, нема назнака да Русија спрема инвазију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала