Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америка позива Србију да потражи алтернативу руском гасу

© AP Photo / Darko VojinovicЈужни ток
Јужни ток - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Америчке власти позивају Србију да тражи алтернативу руском гасу и, како сматрају у Вашингтону, покажу прогрес у том правцу, саопштио је заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Габриел Ескобар, говорећи у једном од подкомитета за иностране послове америчког Сената, преносе руски медији.
„Утицај Русије и Кине на Западни Балкан је злонамеран“, тврди Ескобар.
„Што се тиче енергетске безбедности, позивамо Србију да размотри алтернативе руском гасу, укључујући обновљиве изворе енергије и течни природни гас. Постигли смо одређени прогрес у томе“, наставио је амерички чиновник.
"Питање зависности од руских енергената није проблем само за Западни Балкан, то је проблем за велики део Европе. У ситуацији са Балканом постоји додатни проблем: они су у великој мери зависни од енергије угља. Имамо свеобухватну стратегију енергетске безбедности у којој је посебна пажња посвећена обновљивим изворима енергије, течном природном гасу, алтернативним снабдевачим и путевима (снабдевања)…Близу смо ослобађања неких земаља од потпуне зависности од руског гаса. И ја ћу додати да постоје огромне могућности за америчке компаније у овом процесу“, приметио је Ескобар током саслушања. Москва је раније више пута изјавила да никада није користила енергенте као инструмент притиска.
"Што се тиче политичког утицаја (Русије), Србија се у последњих годину дана више оријентише на спољну политику ЕУ, што укључује непризнавање Крима. Тако да напредујемо у том правцу", рекао је Ескобар.
Говорећи уопштено о Западном Балкану, он тврди да Русија „покушава да створи рањива места на евроатлантском простору“.
„Они су нашли партнере у неким земљама који су спремни да помогну у унапређењу ових циљева како бисмо скренули пажњу са других питања, укључујући Русију, Украјину“, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала